Poticaj turizmu Mostara

Izgradnjom Ruže do kvalitetnijih turista

Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2012. u 09:18 Jure Gudelj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izjava mostarskoga gradonačelnika Ljube Bešlića kako vjeruje da će se nastaviti s gradnjom hotela Ruža, smještenoga tik uz Stari grad u Mostaru, potaknula je nagađanja da će se nastaviti radovi na ovom hotelu. Naime, na ovom hotelu su svi radovi stali prije nekoliko godina i to zbog prijetnje UNESCO-a da će Stari grad i Stari most u Mostaru biti skinuti s popisa svjetske kulturne baštine.

Sporne su bile dimenzije nedovršenoga hotela, koji je četiri i pol puta veći od prijeratne Ruže, koju je svojevremeno dizajnirao ugledni arhitekt Zlatko Ugljen. Iz UNESCO-a su tvrdili kako poslijeratna Ruža arhitektonski odudara od okolnih zgrada, te time narušava ambijent Staroga grada. No, gradonačelnik Bešlić je kazao kako više nema prepreka da se završi izgradnja ovog hotela.

-Vjerujem da će se snažno nastaviti izgradnja hotela Ruža jer smo otklonili one nedostatke koji su postojali. Mi kao Grad u svojoj strategiji nudimo i Djevojačku školu koju planiramo prodati ili pronaći partnera za izgradnju hotela visoke kategorije. U pitanju je jako atraktivna lokacija, zbog čega vjerujem da će ovo biti uspješan projekt, rekao je Bešlić.

Iz Gradske uprave Mostara su za Oslobođenje, jučer kazali kako Grad nema ništa sa dovršetkom radova na Ruži. Tvrde kako je sve na investitoru i da samo od njega ovisi kada će se završiti ovaj projekat.

S predstavnicima investitora, Mostarca s adresom u Rusiji Emira Keče, jučer nije bilo moguće stupiti u kontakt. Međutim, od izvora bliskog Keči doznajemo da se ''intenzivno radi na ponovnom pokretanju radova na Ruži''.

-U potpunosti je točna informacija da se ubrzano radi na reaktiviranju radova na Ruži. Međutim, poznato je kako je u građevinarstvu najteže ponovno pokrenuti jednom zaustavljene radove. Ipak, znam da investitor ubrzanim tempom radi na ponovnom pokretanju tih radova, rekao je izvor Oslobođenja blizak investitoru.

Turistički djelantici pak ističu kako bi se završetkom radova na ovom hotelu značajno obogatila turistička ponuda Mostara. Grad na Neretvi, naime, danas službeno ima svega 450 hotelskih ležajeva.

Mili Bijavica, dugogodišnji turistički djelatnik ističe kako nije problem samo u ograničenim smještajnim kapacitetima u Mostaru, nego i u kvaliteti ponude. Potrebno je, veli Bijavica, pored smještajnih kapaciteta, obogatiti i sadržaje namijenjene turistima.

-Moraju se razvijati kulturno-zabavni i sportski sadržaji. Ako bi hotel Ruža imao i svoju ponudu zabavnih sadržaja, onda bi to bio dobitak za cijeli grad. Nužno je da razvijamo i kulturu kod domaćega stanovništva. Kao Mostarac, danas ne želim proći kroz Stari grad jer nema nikakvih zakona ni inspekcije. Stanovništvo se mora radovati turistima i razvijati kulturno-zabavne sadržaje. Novac se u turizmu zarađuje na kulturan način. Najbolji je primjer parkiralište koje su franjevci napravili kod franjevačke crkve u Mostaru. Tamo je cijena parkinga za autobus 10 eura, ali je sve uređeno, dobije se fiskalni račun i ništa nije sporno. To je pravi način razvoja turizma, mišljenja je Bijavica.

Kopirati
Drag cursor here to close