Tuzla

Iz BiH za Nizozemsku i Tursku

Letovi između BiH i Nizozemske odvijat će se sa aerodroma u Tuzli i Mastrihtu, a između BiH i Turske sa aerodroma u Tuzli i Istanbulu.
Gospodarstvo / Flash | 19. 10. 2023. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izdala je dozvolu crnogorskoj avikompaniji Air Montenegro za uspostavu linija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla ka Nizozemskoj i Turskoj. Kako piše Klix.ba, prvi letovi se očekuju krajem studenog ove godine.

Kako je potvrdio ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, izdala je u četvrtak avio-operatoru "ToMontenegro" iz Crne Gore odobrenje za obavljanje operacija između BiH i Nizozemske, odnosno BiH i Turske.

Letovi između BiH i Nizozemske odvijat će se sa aerodroma u Tuzli i Mastrihtu, a između BiH i Turske sa aerodroma u Tuzli i Istanbulu.

"Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH se Aerodrom Tuzla obratio u petak, 6. listopada 2023. godine sa molbom za dezignaciju operatora 'ToMontenegro' za obavljanje operacija sa ovog aerodorma ka nekoliko zemalja EU. BHDCA je u ponedjeljak 9. listopada 2023. uputila službeni zahtjev zrakoplovnim vlastima država EU (Švedska, Danska, Njemačka, Luksemburg i Austrija), u koje je operator 'ToMontenegro' namjeravala da obavlja operacije iz BiH, sa upitom da li bi te države prihvatile dezignaciju koju bi BHDCA izdala operatoru 'ToMontenegro'", naveli su iz BHDCA.

BHDCA je, do sada, a pozivajući se na ECAA sporazum, dobila samo dva pozitivna odgovora - Nizozemske i Turske na osnovu kojih su i izdata odobrenja BHDCA.

"Negativan odgovor do sada je stigao od civilnih zrakoplovnih vlasti Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, dok se odgovor čeka od Luksemburga", dodali su iz BHDCA.

Kako saznaje Klix.ba, aviokompanija Air Montenegro i Međunarodni aerodrom Tuzla još prije mjesec dana su postigli dogovor vezano za uspostavu aviolinija ka nekoliko destinacija, od kojih se posebno ističe ona ka Turskoj.

No, tek sada su se stvorili uvjeti da se to potvrdi, a kako je za Klix.ba potvrđeno, uspostava letova se očekuje krajem studenog ove godine. Također, krajem studenog se očekuje i uspostava letova prema Nizozemskoj.

Plan Air Montenegra je da na tuzlanskom aerodromu stacionira jedan bazni avion, a načelni dogovor je obavljanje operacija ka deset destinacija. Letjeli bi 20 puta tjedno, ukoliko u konačnici sve dozvole budu ishodovane.

Kopirati
Drag cursor here to close