Otkazivanje

Alarmantno: Ukidaju se komercijalni letovi

U vrijeme kada se u nekim zemljama kupuju karte za put u orbitu space shuttle, kod nas se ukidaju komercijalni letovi.
Gospodarstvo / Flash | 24. 08. 2023. u 07:47 BHRT
Otkazuju se komercijalni letovi

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alarmantna je situacija u oblasti međunarodnog aerotransporta na četiri međunarodna aerodroma u našoj zemlji, slažu se ekonomisti, političari, građani.

U vrijeme kada se u nekim zemljama kupuju karte za put u orbitu space shuttle, kod nas se ukidaju komercijalni letovi. O ovom problemu povela se rasprava i u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kojim se uvodi uvodi jednogodišnji moratorij na naplatu takse od 3 KM po putniku na aerodromima u BiH.

Otkazivanje ugovora

"Došlo je prvenstveno do otkazivanja ugovora, odnosno letova, prvenstveno od kompanije Ryanair, potom od kompanije Wizz Air, možemo slobodno reći iznenada i nenajavljeno. Da li u suštini samo ova taksa u iznosu od tri km po prevezenom putniku predstavlja teret za rad i opstanak rada niskobudžetnih aviokompanija ili se tu javljaju još neki razlozi", kaže Nihad Omerović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH.

"Najmanje šest mjeseci je potrebno da bismo uspostavili novu avio liniju. Ako imamo godinu dana, a od toga će proći, znamo mi kako i na koji način to sve funkcionira. Šest mjeseci uspostave tih sistema, bojim se da nećemo dobiti garanciju koju hoće niskobudžetne kompanije", Midhat Čaušević, izjavio je zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH.

"Sljedeći cilj bi bio da u sljedećih 12. mjeseci se vidi ako propisi dopuštaju da ne bude nikako naknade, da je ne bude nikako, ili da bude minimalno onoliko kolika mora biti", dodao je Jasmin Imamović, predsjednik Povjerenstva za promet i komunikacije.

"Odluke korporacija poput Wizz Aira su strateške i mogu se promijeniti u sljedećih godinu do dvije", poručuje ministar komunikacija i prometa BiH, Edin Forto.

"Ono što mi moramo sada uraditi, je postaviti paramtre tako u našoj infrastrukturi za zračni promet da okrenemo trend odlaska kompanija i da povećamo broj putnika na svim aerodromima u BiH", kazao je Forto.

Ne možemo pratiti EU standarde

Da ne možemo pratiti europske standarde u avijaciji potvrđuju i u Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH. Sa sarajevskog međunarodnog aerodroma uvjeravaju da nije smanjen broj putnika. Poručuju da su uspjeli amortizovati ukidanje baze aviokompanije Wizz Air, te ostvarili izuzetne rezultate, uzevši u obzir činjenicu da su ostali bez bazne kompanije.

"To u koorporacijske odluke na koje ne možemo uticati, ili skoro nikako. Ali isto tako je istina da je i ove godine bez obzora što nema Wizz Aira, na sarajevskom aerodromu skoro da smo dostigli 2022", kazao je Elvedin Begić, izvršni direktor za promet Aerodroma Sarajevo.

"Jednostavno, zaostajemo kako u svemu tako i u avijaciji, što kod propisa tako i kod operativno tehničkih uslova. Aerodromi moraju shvatiti da nisu jedini subjekti. Mnogo toga još ima što zavisi od nas, ali tu smo da razgovaramo. Želimo istaknuti da smo uz velike napore uspjeli amortizirati ukidanje baze aviokompanije Wizz Air, te ostvarili izuzetne rezultate, uzevši u obzir činjenicu da smo ostali bez bazne kompanije", istaknuo Čedomir Šušnjar, direktor BHDCA.

Aviopromet u BiH svakako nije optimalan. Dodatno smanjenje broja komercijalnih letova unazađuje ekonomiju i turizam. Bez direktnih letova za ostale prijestolnice gubimo konkurentnost i među gradovima regije.

''Wizz Air'' koja je do sada imala najviše linija obustavlja i let na relaciji Abu Dabi – Sarajevo. Za koji, bar za sada, kartu možete kupiti do 28. listopada

Kopirati
Drag cursor here to close