(ne)učinjene obveze

Ispunjene sve obveze: BiH se skida sa sive liste

Gospodarstvo / Flash | 29. 11. 2016. u 12:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo pravde BiH je proteklih mjeseci uložilo ogromne napore i ostvarilo konkretne rezultate kada je u pitanju transparentnost rada NVO-a i ispunjavanje zahtjeva Odbora eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) - kazao je Feni ministar pravde BiH Josip Grubeša.

To su prije svega aktivnosti koje je Ministarstvo pravde BiH poduzelo na potpisivanju Sporazuma o suradnji na uspostavi sistema razmjene podataka koji se upisuju u registre udruženja i fondacija u BiH, a koji su u konačnici potpisali ministri svih županija, ministar pravde FBiH i predsjednik Osnovnog suda u Brčko Distriktu BiH.

Grubeša navodi da javnost, nažalost, dosad nije upoznata o učinjenom jer rad na uspostavi stranice, na koji bi podaci o svim registriranim udrugama i zakladama na svim razinama bili dostupni, nije bio u potpunosti završen zbog rada na rješavanju određenih tehničkih problema.

''U javnosti je stvorena potpuno pogrešna slika o "neučinjenom'' zbog dezinformacija koje su u medije plasirane u posljednje vrijeme, dok mi, potpuno suprotno od toga, imamo konkretne rezultate rada'', ističe ministar Grubeša.

Naglašava da sustav u vidu stranice na kojoj će se prikazivati podaci registarskih tijela svih razina, ovih dana postaje funkcionalan, a očekuje se da do kraja godine budu na njemu prikazani podaci svih potpisnica Sporazuma koji imaju spremne elektronske podatke.

Ministar Grubeša napominje da trenutno ne postoji suglasnost RS-a da sudjeluje u ovom projektu, "ali s obzirom na značaj projekta očekujemo da će Sporazumu pristupiti i predstavnici ovog entiteta''.

Po njegovim mišljenju, ovo je veliki iskorak u transparentnosti rada NVO-a, jer će prvi put svi podaci iz registara različitih razina vlasti biti javno dostupni na jednom mjestu.

''U našoj zemlji postoji čak 18 javnih registara. Osim državnog nivoa, nevladine organizacije se registriraju na razini FBiH, Repubike Srpske, Brčko Distrikta, ali i u deset županijskih ministarstava pravde. Registracija se provodi po četiri zakona, a svaki registracijski organ ima svoj zasebni registar i različite propise za upis podataka, pa je i sam sadržaj registara različit od tijela do tijela'', kaže Grubeša.

Dodaje da je sve navedeno stvaralo prostor za različite malverzacije kao što je registracija jednog udruženja pod jednim ili sličnim imenom, na više nivoa.

''Operativnošću stranice omogućit ćemo svim zainteresiranim da na jednom mjestu pretražuju podatke različitih registara i brzo dođu do traženih podataka, bilo da im treba podatak koje tijelo na kojoj razini je registriralo udrugu od njihovog interesa, bilo zanima li ih ima li pod istim imenom registriranih udruga na više razina'', naglašava ministar pravde BiH.

Također, ističe, veoma značajno je i to da će svi nadležni organi vlasti koji vrše nadzor nad zakonitošću rada udruženja i fondacija, po Zakonu o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, imati mogućnost bolje kontrole i nadzora NVO-a i putem ove stranice.

''Dosad smo imali problem otežanog vršenja zakonitog nadzora nad djelovanjem NVO-a, čime se ugrožavalo ostvarivanje načela pravne sigurnosti u sklapanju ugovora i vršenju drugih pravnih poslova. Posebno se u pitanje dovodila zakonitost djelovanja udruženja i fondacija pri dodjeli i upotrebi proračunskih i donatorskih sredstava za financiranje različitih programa i projekata ovih organizacija'', navodi ministar Grubeša.

Na web stranici Ministarstva pravde BiH: www.mpr.gov.ba su dostupni svi podaci o registriranim udruženjima i fondacijama, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine. Svi podaci iz registara Ministarstva pravde BiH ovih dana će biti preneseni na spomenutu internet stranicu, u skladu s odredbama navedenog Sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close