Sanski most

Islamska zajednica gradi tržni centar

Gospodarstvo / Flash | 02. 03. 2017. u 14:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja tržnog centra na vakufskoj parceli Hamzi-begovog vakufa u Sanskom Mostu mogla bi početi u rujnu.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je u suradnji s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske osigurala neophodna sredstva iz vakufskih fondova za financiranje radova potpune izgradnje tržnog centra, a Protokol o suradnji na realizaciji projekta su u Ankari krajem veljače potpisali direktor Vakufske direkcije IZ-a u BiH Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Turske Adnan Ertem.

Zajimović je za Fenu kazao da će izgradnjom tržnog centra Vakufska direkcija, Medžlis IZ-a Sanski Most i Općina Sanski Most realizirati jedan od najvažnijih aktualnih projekata na ovom području.
U sljedećim mjesecima Medžlis i Općina će obaviti sve neophodne radnje da bi bila riješena urbanistička i građevinska dozvola za nesmetan početak radova.

''Naša je namjera da u svim muftijstvima realiziramo nekoliko projekata koji bi pomogli ukupnom razvoju kako Islamske, tako i lokalne zajednice. Iako djelujemo u vidno otežanim uvjetima, raduje nas svaki uspjeh i napredak na polju oživljavanja vakufa'', kazao je Zajimović.

Naime, pojašnjava da je predmetna parcela ovog vakufa bila nacionalizirana u bivšem sustavu, te je bila u državnom vlasništvu s pravom korištenja na ime vakufa, ali nije bila privedena krajnjoj namjeni.

Nakon agresije na BiH općinsko vijeće i općinski načelnik donijeli su odluku o povratu ove nekretnine Islamskoj zajednici u BiH, a MIZ Sanski Most je na parceli izgradio privremene objekte s drvenim štandovima, dok se kompletna parcela koristi kao lokalna pijaca.

U proteklom razdoblju Medžlis i Vakufska direkcija tražili su bolje rješenje da bi unaprijedili ovaj vakuf. U tom smislu izrađen je i idejni projekt tržnog centra.

Kopirati
Drag cursor here to close