Projekti

Investicija od 460 milijuna eura: Potpisan ugovor o strateškom partnerstvu

Gospodarstvo / Flash | 27. 09. 2012. u 06:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovor o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korištenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine (HES Gornja Drina) potpisali su danas u Banjoj Luci predstavnici 'Elektroprivrede RS' i njemačke kompanije RWE. RWE je jedini od ponuđača, među kojima su bili grčki 'Public Power Corporation' i kineski 'China International Water & Electric Corporation', koji je ispunjavao uvjete iz javnog poziva koji je još ranije raspisala Vlada RS za HES gornja Drina.

Definiran je odnos od 60 posto za RWE, a 40 posto 'Elektroprivreda RS' u zajedničkoj kompaniji, a riječ je o izgradnji četiriju hidroelektrana, Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci. "Projekti su instalirane snage 260 megavata, ukupne godišnje proizvodnje od 760 gigavat sati električne energije iz obnovljivih izvora, čija je orijentacijska investicijska vrijednost oko 460 milijuna eura", kazala je direktorica 'Elektroprivrede RS' Branislava Milekić.

'Elektroprivreda RS' je u obavezi da uloži napore radi realizacije ovih projekata, a Milekić tvrdi da je značajan dio projektno-tehičke dokumentacije već završen, idejni projekt, studija izvodljivosti za Buk Bijelu i Foču, nacrt studije utjecaja na okolinu, kao i lokacijski uvjeti.

"Kada su u pitanju projekti Sutjeska i Paunci u toku je izrada idejnog projekta i studije izvodljivosti i studije utjecaja na okolinu", kazala je Milekić. Izrazila je zadovoljstvo odabirom njemačkog partnera za ovaj projekt, uz očekivanje da će RWE unaprijediti elektroenergetski sektor RS, na što su nakon potpisivanja ugovora ukazali i predsjednik i premijer RS Milorad Dodik i Aleksandar Džombić.

Veleposlanica Njemačke Ulrike Maria Knotz istakla je da je budućnost u obnovljivoj energiji, te da BiH u tom pogledu raspolaže velikim potencijalom. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević precizirao je da prva faza predviđa istraživanja, a početak izgradnje prve hidroelektrane Buk Bijela trebao bi uslijediti početkom rujna 2014. godine.

On tvrdi da se u svemu vodilo računa o zaštiti životne sredine. "Garancija da će sve ekološke pretpostavke biti ispunjene je izbor ovog strateškog partnera, koji radi u svim zemljama najbolje energetske projekte ispunjavanjem ekoloških uvjeta", ustvrdio je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close