Oprez

Inspekcije počele pojačane provjere

Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2017. u 09:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava za inspekcijske poslove je od 20. ožujka počela vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH, s naglaskom na borbu protiv sive ekonomije.

Kako je priopćeno iz ove uprave, inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u suradnji sa županijskim tržišnim i inspektorima rada.

Od 20. do 28. ožujka izvršena su 643 inspekcijska nadzora i 15 kontrolnih nadzora, načinjena su 643 zapisnika, izdana 333 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 433.140,00 KM, naplaćen iznos od ukupno 67.161,69 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno ukupno 69 upravnih mjera te 12 mjera privremene zabrane rada.

Od 138 kontroliranih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, 20 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodane robe i izvršene usluge, a od 577 kontroliranih radnika, zatečeno je 29 radnika "nacrno“.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ponovo pozivaju sve gospodarske subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog sankcioniranja.

Također, navode da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Kopirati
Drag cursor here to close