Bez plana

Inflacija raste, cijene divljaju: Kako će nam država pomoći?

Brojne zemlje poduzimaju mjere - da bi građani što manje osjetili posljedice. Takve mjere očekujemo i u Bosni i Hercegovini, ali sve je i dalje u formi inicijativa čije je usvajanje neizvjesno.
Gospodarstvo / Flash | 01. 03. 2022. u 07:11 Bljesak.info
Inflacija raste a cijene divljaju, kako pomoći građanima BiH?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija raste, cijene divljaju, globalna ekonomska kriza potaknuta političkim kaosom - izazvanim ratom u Ukrajini, ide ka neslućenim razmjerima.

Brojne zemlje poduzimaju mjere - da bi građani što manje osjetili posljedice. Takve mjere očekujemo i u Bosni i Hercegovini, ali sve je i dalje u formi inicijativa čije je usvajanje neizvjesno. Uz to, za neke prijedloge ekonomista, vlast ne želi ni čuti, prenosi BHRT.

Niža stopa PDV-a za osnovne životne namirnice i ukidanje akcize na gorivo koja je uvedena zbog izgradnje autoputova, a potom upumpana u proračune. To su inicijalno moguće mjere koje bi se mogle primijeniti u Bosni i Hercegovini, a koje su poduzele i druge države.

Otvorene su i mogućnosti traženja alternativnih tržišta energenata i stvaranje strateških rezervi. Odluke za stabilizaciju tržišta moraju biti brzo donesene, upozoravaju ekonomisti.

Vjekoslav Vuković iz Vanjskotrgovinske komora BiH navodi: ''Ta stabilizacija se radi preko robnih rezervi koje u BiH nisu dostatne, nisu adekvatno postavljene, da li je u pitanju menadžment, upravljanje ili nešto drugo da ne ulazimo, međutim definitivno moramo kazati da vlade moraju poduzeti adekvatne određene mjere - da li će to biti traženje alternativnog tržišta - stabilizacija cijena - to ovisi od njih''.

Najnovija inicijativa za smanjenje stope PDV-a potekla je od SNSD-a. Prijedlog je da na osnovne namirnice iznosi deset posto, a da se dodatno oporezuje luksuzna roba.

Saša Magazinović, zastupnik u PSBiH objašnjava: ''Mene zanima kakav će stav o tome imati Vlada u kojoj sjede te iste stranke, a onda i hoće li Upravo za neizravno oporezivanje na koju su nas ranije upućivali svaki put kad bi predlagali bilo što što se veže za poreze, hoće li  oni imati pozitivan stav''.

Ukidanjem jedne od akciza na gorivo, vjeruje Magazinović, jedan od predlagača, cijene goriva bile bi niže 30 do 45 pfeniga što bi lančano proizvelo pojeftinjenje drugih proizvoda i usluga. Međutim postoje oponenti ove ideje.

Strateške rezerve je ono što je uradila Srbija, napunila magacine robom koja je u vlasništvu države, u ovom slučaju entiteta i onda bi mogli intervenirati na tržištu u slučaju da robe nema.

''A kako da održavamo zdravstvo, kako da održavamo obrazovanje, kako da radimo ono što radimo ako bi pratili logiku da ukinemo sve to. Neće se ukidati naprosto svidjelo se to nekome ili ne, ne može se ukidati'', kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik uvjerava da je RS dovoljno snabdjevena i da su stvorene zalihe i ovdje i van entiteta, ali nije precizirao o kojim proizvodima i količinama je riječ. Vlada je ranije odobrila plan interventnih nabavki za ovu godinu. Aktivira se u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu.

''Situacija je zahtjevna'', kaže Zoran Pavlović, ekonomista, ali ne vjeruje da su vlasti u Bosni i Hercegovini dorasle zadatku da je kvalitetno i brzo riješe u korist građana.

Kopirati
Drag cursor here to close