Otimanje imovine

Imovina Željeznica FBiH u BiH i susjednim zemljama pod velom tajne

Gospodarstvo / Flash | 11. 08. 2012. u 19:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imovina "Željeznica FBiH" (ŽFBiH) u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori procjenjuje se na desetke milijuna maraka, a još je nepoznata sudbina nekada elitnih odmarališta koje je ta državna kompanija imala po Dalmaciji. Nažalost, ono što je izvjesno jeste da su raznorazni mešetari rasparčali apartmane i stanove. Kaže to u razgovoru za "Dnevni avaz" Ivan Knezović, zamjenik direktora Javne korporacije "Željeznice BiH" (BHŽ).

Prema njegovim riječima, odmah nakon osnivanja "Željeznica FBiH" 2001. godine zatražio je od tadašnje Uprave da se formira radna grupa koja će ispitati i utvrditi sve nekretnine te tvrtke i u našoj, ali i u susjednim državama.

"Nitko ništa nije riješio u vezi s tim pitanjem ni do danas. No, više je nego jasno da nekome itekako odgovara da se uopće ne sazna šta i koliko imaju "Željeznice". Samo je, izgleda, mešetarima koji su, kako stvari stoje, rasprodali imovinu ove državne institucije vrijednu desetke milijuna maraka poznato gdje je ona završila, a milijuni ostali u privatnim džepovima", priča Knezović.

Imovina u Makarskoj, Podgori, Gradcu, mnogim otocima u Hrvatskoj također se procjenjuje na stotine tisuća maraka.

"Šta je bilo s mnogobrojnim elitnim apartmanima i stanovima koje smo prije rata imali u Dubrovniku, Pločama...? Kome oni pripadaju i tko ih je uopće koristio svih ovih godina. Što se to ne utvrdi? Što nitko godinama neće da zna šta je s tom imovinom? Neće, jer je to nekome poslužilo za privatne potrebe. Netko godinama na račun ove imovine uzima pare. To se mora ispitati", kaže Knezović.

On poziva nadležne da utvrde i tko je i kako dao dozvolu da se u objektima koji su pripadali ŽFBiH sada otvaraju elitni diskoklubovi i restorani diljem Dalmacije.

"'Željeznice' su u Makarskoj imale veliku zgradu i treba saznati tko nju koristi i za čije potrebe. Zbog čega se godinama o tome šuti. Raznorazni mešetari koji su na vlasti posljednih 20 godina, stranački poslušnici, ali i sve bivše i sadašnja Uprava moraju reći zbog čega se to krije. Tko ima najveći interes od toga da se željezničari više nemaju gdje ni okupati", rezigniran je Knezović.

"Nisu samo Hrvatska, Crna Gora i Srbija u pitanju kada je riječ o nekretninama i imovini "Željeznica". Mnoge stvari nisu jasne ni u BiH. Šta je s objektima u Drvaru, poslovnim zgradama? Preko noći su nestali. Tu su sad neke pilane, otpad. Tko je za to odgovoran? Šta je s mnogobrojnim stanovima? Sve je to pod velom tajne", kaže Knezović, prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close