BHDCA

Ilegalno mijenjali avio-rute iznad BiH?

Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2016. u 14:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za civilnu zrakoplovnu plovidbu BiH (BHDCA) uputit će nalog inspekcijskim organima da ispitaju jesu li direkcije za civilnu zrakoplovnu plovidbu Srbije (SMATSA), BiH (BHANSA) i Hrvatske na zakonit način omogućile komercijalnim avionima da 8. prosinca ove godine slobodno prelijeću zračni prostor naše zemlje, potvrđeno je za Nezavisne novine u BHDCA.

Kako je rekao Aleksandar Lalović, glasnogovornik BHDCA, ta institucija jedina ima nadležnost nad zračnim prostorom BiH, te je dodao da nijedna agencija, uključujući i BHANSA, nema pravo da bez dozvole Direkcije prepušta zračni prostor ili da samostalno mijenja utvrđene avionske rute iznad teritorija BiH.

Pojašnjenja radi, SMATSA je na svojoj službenoj stranici objavila informaciju da su se SMATSA, te kontrole letenja Hrvatske i BiH (BHANSA) dogovorile da će piloti svih komercijalnih aviona koji lete iznad teritorija Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije moći slobodno planirati rute bez potrebe da dozvole traže od kontrolora letenja, te da je taj novi koncept, koji je u skladu sa direktivama EU o "Otvorenom nebu", prvi put probno pušten u rad na 24 sata 8. prosinca.

Međutim, kako kažu u BHDCA, oni nisu protiv "Otvorenog neba", ali upozoravaju da izmjena ruta ne može stupiti na snagu sve dok ta agencija ne bude dala suglasnost, te su sugerirali da su ovdje prekršeni bh. zakoni. Naime, kako kaže Lalović, prema Zakonu o zrakoplovstvu BiH, BHDCA kao državni regulator nijednom nije dala odobrenje za početak slobodne zone letenja, niti za promjenu ruta.

"Ukoliko BHANSA poštuje zakonske propise, dok BHDCA ne odobri takvo nešto, to se ne može primjenjivati. Zakonom o zrakoplovstvu BiH jasno su definirane nadležnosti BHDCA kao i pružatelja usluga zračne plovidbe. Osim što je regulator, BHDCA je nadležna i za nadzor nad sprovođenjem propisa, prema članovima 122-129. Zakona o zrakoplovstvu BiH", rekao je Lalović.

Dodao je da je od BHANSA traženo da dostavi procjenu rizika i šta nove izmijenjene rute znače za rad BHANSA, a bit će zatražen i stav po ovom pitanju i od Odbora za upravljanje zračnim prostorom BiH. Nezavisne su pitanja upitili i BHANSA, ali zbog božićnih praznika nisu dobiti odgovor nadležnih institucija.

SMATSA je na svojoj službenoj stranici izvijestila javnost da korisnici zračnog prostora mogu "slobodno planirati i provoditi letove bez obzira na podjelu zračnog prostora među državama ili granice njihove oblasti odgovornosti (AoR), time što su uvele koncept prekograničnog slobodnog planiranja ruta (FRA) –Slobodno planiranje leta po jugoistočnoj osi - (SEAFRA) - iznad nivoa leta 325".

U prijevodu, to znači da su 8. prosinca piloti aviona koji su prelijetali zračni prostor Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore iz smjera jugoistoka mogli da lete bilo kojom rutom koju sami požele na visinama od 32.500 stopa i višim, odnosno na visinama višim od oko 10,5 kilometara.

Komercijalni putnički avioni obično lete na visinama između 10 i 13 kilometara, a svaki zračni koridor ima visinu od tisuću stopa ili oko 300 metara. Treba napomenuti da za kontrolu leta na spomenutim visinama na teritoriju BiH odgovornost dijele hrvatska i srbijanska zračna kontrola, što u BHDCA ne osporavaju, ali ističu da nijedna agencija nema pravo bez njihove suglasnosti uvoditi ili mijenjati avionske rute.

Kopirati
Drag cursor here to close