U Ministarstvu šute

Ide li Ministarstvo vanjskih poslova pod kiriju?

Prije više od mjesec Ministarstvo vanjskih poslova BiH dobilo je informaciju da je zgrada u kojoj djeluje, sada u vlasništvu Željeznica Federacije BiH.
Gospodarstvo / Flash | 09. 02. 2022. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uskoro bi i službeno moglo postati podstanar u zgradi u kojoj funkcionira, a na koju pravo vlasništva sada polažu Željeznice Federacije Bosne i Hercegovne. U Ministarstvu muk o ovoj odluci, a državno Pravobraniteljstvo čeka sudsku odluku poslije čega će razmatrati mogućnost zaštite imovinskih interesa BiH.

Prije više od mjesec Ministarstvo vanjskih poslova BiH dobilo je informaciju da je zgrada u kojoj djeluje, sada u vlasništvu Željeznica Federacije BiH. Odluka je to Općinskog suda u Sarajevu, potvrđeno je u Željeznicama Federacije BiH, koje su od Ministarstva vanjskih poslova BiH zatražile da podnese zahtjev za zakup dijela zgrade u kojem rade. O tome u Ministarstvu danas šute.

''Pravobraniteljstvo BiH će sačekati odgovor odnosno dostavu određene odluke koja je donsesena, pa će na osnovu toga odlučiti o onome što je neophodno poduzeti vezano za zaštitu imovine i imovinskih interesa države BiH'', kazao je Ismet Velić, zamjenik pravobranitelja BiH.

Stručnjak za imovinsko-pravne odnose Esad Hrvačić pojašnjava da nepostojanje Zakona o državnoj imovini u BiH nije prepreka za ovakve odluke.

''Postoje slučajevi gdje se pravo vlasništva upisuje u korist subjekata koji imaju upisano pravo vlansištva ili raspolaganja i korištenja i to je kada se grubo primjenjuje Zakon o stvarnim pravima. Postavlja se u pitanje je li Zakon o stvarnim pravima u koliziji sa Zakonom o državnoj imovini, odnosno odlukama visokog predstavnika, odnosno odlukama ustavnih sudova. Zato treba, u ovom slučaju odlučiti Federacija BiH jer se radi o federalnom propisu'', dodao je Esad Hrvačić.

''U svakom slučaju radi se o imovini koja se vjerovatno u narednom periodu biti obuhvaćena Zakonom o denacionalizaciji i restituciji i biti vraćena ili na neki drugi način obeštećen izvorni vlasnik'', istaknuo je Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu.

Tko je i zašto dopustio da bez pravne borbe vlasništvo nad ovom zgradom bude upisano na Željeznice Federacije BiH, u državnom parlamentu ministarku Biseru Turković pitao je i poslanik Mijo Matanović. Odgovor još nije dobio.

''Bez prejudiciranja ishoda postupka pozivam nadležne službe na maksimalnu uključenost u predmetni proces raspolaganja državnom imovinom te hitno djelovanje u cilju zaštite interesa BiH'', zaključio je Mijo Matanović, zastupnik u ZD PSBiH.

Zgrada oko koje se sada spore Ministarstvo inostranih poslova BiH i Željeznice Federacije, poznatija kao zgrada Zemaljske vlade II, na listi je nacionalnih spomenika BiH. To dovoljno govori o značaju ovog kulturnog dobra iz 1886. godine, piše BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close