Europska komisija

Hrvatskoj odobreno sedam milijuna eura za most Svilaj

Gospodarstvo / Flash | 07. 10. 2016. u 09:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija potvrdila je sufinanciranje mosta Svilaj u iznosu većem od sedam milijuna eura, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, prenose hrvatski mediji.

“Nakon što je 14. rujna 2016. godine u Općini Odžak svečano položen kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, ovaj tjedan Europska komisija potpisala je i poslala Hrvatskoj ugovor kojim potvrđuje sufinanciranje mosta u iznosu većem od 7 milijuna eura”, navode iz Ministarstva.

Ukupna vrijednost mosta Svilaj, koji će zajednički izgraditi Hrvatska i Bosna i Hercegovina, je 22,3 milijuna eura (bez PDV-a).

Sukladno Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine svaka država financira 50 posto ugovorene vrijednosti radova. Hrvatska je financiranje svog dijela mosta osigurala putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility) i kroz kredit Europske investicijske banke za preostali iznos.

Most Svilaj sastavni je dio međunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C- Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče te dio europske mreže autocesta koja sjever Europe povezuje s Jadranom.

U priopćenju se prenosi i izjava ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislava Tolušića kako je riječ o projektu važnom i za Hrvatsku i za BiH, jer spaja dvije države i povezuje ih s europskom mrežom autocesta. “Izgradnja mosta otvara nove mogućnosti stanovnicima s obje strane Save, ali je i dokaz jako dobre suradnje između susjednih država”, istaknuo je Tolušić.

Most Svilaj bit će dug 660 metara, a planirani rok završetka radova je dvije godine.

Izvođač radova je širokobriješka tvrtka Hering i poslovna udruga Viadukta.

Kopirati
Drag cursor here to close