natječaj

Hrvatska lovi novac: Traži se graditelj Pelješkog mosta

Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2016. u 12:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izvođač radova gradnje Pelješkog mosta trebao bi biti poznat do kraja godine, a radovi bi trebali početi 2017. godine'', izvijestili su u ponedjeljak hrvatski ministri pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić u povodu objave natječaja za odabir izvođača radova na izgradnji Pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Ministar Butković izvijestio je kako je prošli tjedan u Europsku komisiju poslana dokumentacija kojom se traži sufinanciranje gradnje Pelješkog mosta sredstvima iz fondova Europske unije. On se nada da će EU gradnju sufinancirati s 330 milijuna eura, od 380 milijuna eura koliko iznosi procijenjena vrijednost radova, nadzora i otkupa zemljišta.

Natječaj, koji se danas objavljuje i koji se odnosi na gradnju mosta, pristupne ceste i zaobilaznice Stona, provest će se u dvije faze, kaže Butković. U prvoj, koja bi trebala trajati približno 60 dana, ispitivat će se pravna i tehnička sposobnost ponuditelja, a u drugoj bi trebao biti izabran izvođač radova i to bi se trebalo dogoditi do kraja godine.

"Pelješki most je krenuo i više ga ništa ne može zaustaviti", rekao je Butković i dodao da oko njegove gradnje postoji suglasje u politici i javnosti, prenosi Hina.

"Ovaj put to nije predizborna, nego ozbiljna priča i vjerujem u početak gradnje iduće godine", istaknuo je Butković.

Ministar Tolušić pohvalio je naporan rad svoga ministarstva u proteklih pet mjeseci, zbog čega je, kako je rekao, bilo moguće poslati prijavu za sufinanciranje u Bruxelles. Po njegovim riječima, nema nikakvih zapreka da tehnička vlada raspiše natječaj, jer njegova provedba u idućih šest mjeseci neće financijski opteretiti državu.

Tolušić napominje da Hrvatska svu raspoloživu alokaciju EU-ovih sredstava za sufinanciranje prometnih projekata usmjerava u Pelješki most, jer drugih spremnih projekata nema.

On očekuje da će Europska komisija prihvatiti hrvatski zahtjev za sufinanciranjem, jer je on dobro utemeljen, dokumentiran i komuniciran s Bruxellesom.

Pozvao je hrvatske tvrtke da se organiziraju u konzorcij, koji će se natjecati za izvođenje poslova.

Zaključio je da projekt Pelješkog mosta nije samo projekt trenutne vlade, jer su, kako je rekao, na njemu radile i prethodne vlade pod vodstvom SDP-a i HDZ-a.

"Tko god pobijedi na izborima, ovo će mu biti vjetar u leđa", zaključio je.

Izgradnja Pelješkog mosta dio je sveobuhvatnog projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom koji će se provoditi kroz nekoliko faza - prva faza je izgradnja pristupnih cesta mostu; druga je izgradnja mosta Pelješac; treća izgradnja dionice ceste na Pelješcu (relacija Zaradeže - Prapratno); a četvrta je faza izgradnja tzv. Stonske obilaznice (relacija Đonta - Doli). Ukupna vrijednost svih faza je 525,9 milijuna eura, a investitor su Hrvatske ceste.

Pelješki most bi trebao biti dug 2.404 metra, a s upornjacima 2.440 i imati 13 raspona. Na njemu su planirane dvije prometne i dvije zaustavne cestovne trake. Trebao bi biti jedan od pet najvećih mostova u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close