Zdrava čokolada!

Hrana za bogove u 340 vrsta i aroma

Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2012. u 07:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mjestu Bergl, 50 kilometara od Graza, proizvode čokoladu od ekološki uzgojenog kakaovca, koji je pravedno plaćen proizvođačima. Unatoč krizi, zarađuju odlično i izvoze po cijelom svijetu.

Kroz tvornicu godišnje prođe 200 tisuća turista i svatko od njih dobije žličicu za kušanje. U malom kinu gleda se film koji pokazuje kako se svega jedan posto kakaovca u svijetu proizvede bez robovskog dječjeg rada. Pravedno plaćeni kakaovac s druge strane znači dvostruko veću cijenu od tržišne.

Razlog uspjeha ove tvornice leži u tome što je u posljednjem desetljeću potrošačima sve važnije da je sirovina proizvoda koje kupuju ekološki uzgojena, da jedu zdravo i da je proizvod poseban. Zrno kakaovca upravo se ovdje melje i onda iz toga proizvede 900 tona slastica te dodavanjem različitih začina dobivaju najnevjerojatnije čokolade. To je razlog za 18 milijuna eura prometa godišnje.

Naravno, neke su ideje za recepte propale i uspomena na njih je njihovo groblje ispod tvornice, gdje se nalazi i zoološki vrt i solarna elektrana - idila održivog poslovanja. Čokolada je još kod Asteka bila hrana za bogove, a ovdje je usavršena u 340 vrsta i aroma.

Kopirati
Drag cursor here to close