Nestašice

Hrana i inflacija: EU i Putin razmjenjuju optužbe

Borrell je istaknuo da će blok nastaviti pokazivati solidarnost sa zemljama u rješavanju posljedica rata.
Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2022. u 12:32 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog rata protiv Ukrajine, Rusija je "direktno odgovorna" za nestašice u međunarodnoj trgovini žitaricama, rekao je u nedjelju visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

"Ruska tekuća blokada ukrajinskih luka sprječava izvoz tona žitarica, poput kukuruza i pšenice, koji su trenutno zaglavljeni u Ukrajini, jednom od glavnih svjetskih proizvođača", naveo je Josep Borrell na Twitteru.

Borrell je istaknuo da sankcije EU ciljaju na kapacitet Rusije da nastavi rat, a ne na pšenicu, dodajući da su poljoprivredni proizvodi i njihov transport "eksplicitno isključeni" iz sankcija.

"Rusija je izravno odgovorna za svu nestašicu u međunarodnoj trgovini žitaricama i umjesto da prekine svoju agresiju, aktivno nastoji prenijeti odgovornost na međunarodne sankcije. Ovo je dezinformacija", dodao je Borrell.

Borrell je istaknuo da će blok nastaviti pokazivati solidarnost sa zemljama u rješavanju posljedica rata.

''Ruski predsjednik Vladimir Putin treba da okonča svoj rat protiv Ukrajine. Teritorijalni integritet Ukrajine mora biti vraćen'', istaknuo je Borrell i dodao da je to u interesu cijelog svijeta.

S druge strane, Putin je optužio zapadne zemlje da su greškama u ekonomiji i sankcijama izazvale globalni val inflacije, poremećaja lanaca nabavke i proizvodnje te naglog povećanja siromaštva i nestašice.

Kremlj je objavio tekst kojeg je Putin napisao povodom Sanpetersburškog ekonomskog foruma (SPIEF) koji počinje 15. lipnja.

Podsjetivši da se ove godine održava 25. izdanje SPIEF-a, Putin je istaknuo da će se forum održati u teškom trenutku za cijelu međunarodnu zajednicu.

Optužio je zapadne zemlje da svojom ekonomskom politikom štete globalnoj ekonomiji.

“Greške i sankcije koje su zapadne zemlje načinile u ekonomiji dovele su do globalnog vala inflacije, uništenja lanaca opksrbe i proizvodnje te naglog povećanja siromaštva i nestašice hrane“, naveo je Putin.

Putin je dalje naveo da poteškoće rađaju i određene prilike i mogućnosti.

“Stoga je i slogan foruma glasi Novi svijet-nove mogućnosti. Uvjeren sam da će ova decenija biti razdoblje kada će Rusija ojačati svoju ekonomsku dominaciju“, poručio je Putin.

Kopirati
Drag cursor here to close