46 vlakova

Hoće li građani BiH ostati uskraćeni za putovanje vlakom kroz Hrvatsku?

Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2012. u 09:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Željeznica FBiH (ŽFBiH) podržava inicijativu Sindikata i zajedno će se boriti da Bosna i Hercegovina i njeni građani ne budu izolirani te da i dalje imaju mogućnost putovanja željeznicom u zemlje regije, priopćeno je iz ŽFBiH.

Naime, na redovnim godišnjim sastancima za projektiranje međunarodnog putničkog reda vožnje za europske željeznice koji su održani u veljači i ožujku u Ljubljani, Hrvatske željeznice su iznijele stav da zbog racionalizacije poslovanja, visokih troškova i malih prihoda traže ukidanje pojedinih međunarodnih vlakova koji prolaze kroz Hrvatsku.

"Na toj listi se nalazi 46 vlakova među kojima i svih pet pari vlakova koji polaze iz BiH", navode ŽFBiH.

Na listi je ukupno osam željeznica iz regije kojima je priopćeno da Hrvatske željeznice nemaju interesa za određene vlakove u redu vožnje za 2013. godinu.

Odgovorne osobe iz Željeznica Federacije BiH odmah su reagirale na takav stav Hrvatskih željeznica.

„Upućeno je oštro pismo Hrvatskim željeznicama, a zatim je od susjednih željeznica tražen hitan sastanak da bi se ova pitanja regulirala na zadovoljstvo svih željeznica koje su se našle na ovom popisu“, navodi se u priopćenju.

U odgovoru Hrvatskih željeznica sugerirano je da se sve zainteresovane željeznice iz regiona obrate preduzeću HŽ Infrastruktura, izvrše rezervaciju i zakup trase za prolaz kroz Hrvatsku, te planirane vožnje obavljaju o svom trošku.

Zanimljivo je naglasiti, ističu iz ŽFBiH, da se cijene trasa iz preliminarnog cjenika kreću od 10 do 15 eura po voznom kilometru, a realne cijene trase iznose 20 posto od cijena koje su ponudile Hrvatske željeznice.

Uprava ŽFBiH je 18. lipnja održala sastanak s veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH s kojim je razgovarano o rješavanju ovog problema i putem diplomatskih kanala.

„Potrebno je da se u rješevanje ovog problema uključe nadležne institucije jer se radi o pitanju koje je od velikog značaja za građane BiH“, navode iz Službe za odnose s javnošću Željeznica Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close