Zahtjevni radovi

Hercegovina: U tijeku radovi na pljevidbi i zaštite vinove loze od bolesti i štetnika

Gospodarstvo / Flash | 31. 05. 2017. u 09:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treba istaknuti da se, uz gospodarstvo i turizam, razvoj čiltučke općine temelji i na poljodjelstvu, poglavito na vinogradarstvu i vinarstvu.

Stoga je, zahvaljujući suradnji mjerodavne općinske službe koja se bavi praćenjem i razvojem poljodjelstva i Udruge vinogradara i vinara Hercegovine sa Zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu i zaštitu bilja HNŽ, još prije desetak godina na Vinarijinu plantažnom vinogradu Dubrava kod Čitluka instaliran moderni Agrometeorološki centar za prognoziranje pojave različitih biljnih bolesti i preventivno djelovanje u zaštiti bilja, koji pokriva područje od 60 kilometara četvornih.

Čitlučki AMC opremljen je najsuvremenijim digitalnim uređajima za mjerenje temperature, vlažnosti i ostalih potrebnih podataka u tlu i zraku. Agrometeorološki centar na plantaži Dubrava od posebnog je značenja za sve vinogradare Brotnja, najvećeg vinogorja u BiH, jer svakog proljeća zbog obilja vlage i sunca vinova loza naglo buja što pogoduje brzom razvoju peronospore (plamenjače) i drugih bolesti i štetnika na vinovoj lozi.

Stoga je od velike važnosti obaviti pravodobnu i pravilnu zaštitu vinograda pri čemu upute vinogradarima daju Vinarijini poljoprivredni stručnjaci, djelatnici spomenutog Zavoda za savjetodavnu službu i zaštitu bilja HNŽ i voditelji spomenutog regionalnog centra iz Mostara. S više od 1000 ha plantažnih vinograda u privatnom i 200 ha u vlasništvu Vinarije Čitluk, na području čitlučke općine nalazi se najveće vinogorje u BiH.

Poučeni višestoljetnim iskustvom broćanski vinogradari jako dobro znaju da urod i kvaliteta grožđa, pa tako i kvaliteta vina, uvelike ovise o pravodobnoj i pravilnoj rezidbi trsova, oranju, gnojidbi, pljevidbi te pravilnoj i pravodobnoj zaštiti vinograda od bolesti i štetnika.

Kao i proteklih, i ove godine broćanskim vinogradarima na usluzi su poljoprivredni stručnjaci Vinarije i Agromediteranskog instituta, koji ih redovito upoznaju o najnovijim svjetskim dostignućima u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji, prate stanje i obavještavaju ih o pojavi bolesti i štetnika i daju im upute o vremenu i načinu primjene odgovarajućih zaštitnih sredstava, javlja Večernji list. To je ove godine bilo od izuzetne važnosti jer su hladnoća i mraz u travnju pričinili velike štete, zbog čega je načelnik Marin Radišić proglasio stanje prirodne nepogode.

O kakvim je štetama riječ, govori podatak da je nastalu štetu od hladnoće i mraza prijavilo 998 broćanskih vinogradara. Iako općinsko povjerenstvo tek utvrđuje štete, može se reći da su one doista velike jer prema preliminarnim rezultatima i prvim izvidom nakon mraza, od oko četiri milijuna trsova na području Brotnja, uništeno ih je oko tri milijuna. Stoga se očekuje financijska pomoć i od županijske i federalne razine vlasti.

Unatoč tomu što su mnogi vinogradi potpuno stradali pa “trganja“ u njima ove godine neće ni biti, vinogradari moraju obavljati sve poslove u vinogradima, počevši od oranja, gnojidbe, pljevidbe do redovite i pojačane zaštite vinove loze od bolesti i štetnika i tako trsove pripremili za urod u idućim godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close