Na snazi od 4. veljače

Gužve na carinskim terminalima zbog primjene novog Zakona o carinskoj politici

Posebna situacija je s pojednostavljenim carinskim postupkom po fakturi, zato što novi Zakon o carinskoj politici BiH (i novi podzakonski akti), nije ni predviđao da postoji to pojednostavljenje.
Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2023. u 13:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) navode da razlog zbog kojeg je ovih dana povećan broj kamiona u carinskim terminalima nije Uprava za neizravno oporezivanje, već primjena novog Zakona o carinskoj politici BiH.

Na snazi od 4. veljače

''Što se tiče Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi, ono je stupilo na snagu 8. veljače ove godine, te je od tog datuma moguće da UNO rješava zahtjeve za ovo pojednostavljenje koje su u Upravu dostavili obveznici'', kazali su Feni u Upravi za indirektno oporezivanje.

Osnova za donošenje tog uputstva bila je Odluka o izmjeni i dopuni odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a koja je stupila na snagu 4. veljače ove godine.

''Postupak redovnog carinjenja bit će pojačan sve dok firme ne dobiju nova odobrenja za pojednostavljene carinske postupke u skladu s novim Zakonom o carinskoj politici BiH'', naveli su iz UNO.

Napominju da su odobrenja za pojednostavljene carinske postupke koje su izvoznici i uvoznici imali ranije, bila izdata u skladu s prethodnim zakonom, koji se više ne primjenjuje. Ta odobrenja su se mogla koristiti samo šest mjeseci od početka primjene novog Zakona o carinskoj politici BiH, što je isteklo 1. februara ove godine, jer je novi Zakon stupio na snagu 1. kolovoza 2022.

Dakle, sve firme koje su imale od ranije odobrenja za pojednostavljene carinske postupke trebale su već nakon 1. kolovoza 2022. godine podnijeti u UNO zahtjeve da im se izdaju nova odobrenja u skladu s novim Zakonom o carinskoj politici BiH.

Tko je podnio na vrijeme...

''Svi oni koji su na vrijeme podnijeli zahtjeve dobili su nova odobrenja za pojednostavljene carinske postupke i rade potpuno normalno kao što su radili i prije, bez potrebe da njihovi kamioni odlaze na carinske terminale. Oni obveznici koji nisu na vrijeme podnijeli zahtjev Upravi da dobiju nova odobrenja, moraju ići u redovnu carinsku proceduru dok im se ne odobri pojednostavljeni carinski postupak (lokalno ili kućno carinjenje, ovlašteni uvoznik, ovlašteni izvoznik…)'', naveli su iz UNO.

Posebna situacija je s pojednostavljenim carinskim postupkom po fakturi, zato što novi Zakon o carinskoj politici BiH (i novi podzakonski akti), nije ni predviđao da postoji to pojednostavljenje.

Zakašnjeli zahtjev

''Međutim, na zakašnjeli zahtjev privrede Vijeće ministara BiH je tek krajem siječnja 2023. godine usvojio Odluku o izmjeni i dopuni odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH, kojim je opet dana mogućnost i pojednostavljenog carinskog postupka po fakturi. Ta odluka Vijeća ministara BiH stupila je na snagu tek 4. februara 2023. godine, što znači da su obveznici mogli tek od ponedjeljka, 6. veljače 2023. godine podnositi zahtjeve Upravi za ovaj pojednostavljeni carinski postupak'', pojasnili su iz UNO.

Uprava će, kako su istakli, pokušati u najkraćem vremenskom roku izdati odobrenja svima koji ispune propisane uvjete, a u međuvremenu su izašli u susret poslovnoj zajednici tako da su produžili radno vrijeme pojedinih carinskih ispostava do 22 sata, posebno onih ispostava gdje je sada veliki broj kamiona i predmeta u redovnom carinskom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close