Treskate li se?

Grude godišnje u ceste ulože milijun KM?

Gospodarstvo / Flash | 20. 07. 2016. u 06:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine Općina Grude iz tekućih sredstava ili iz sredstava koja dobije s viših razina vlasti ulaže od 500 tisuća do milijun KM u prometnu infrastrukturu, rekao je za Večernji list grudski načelnik Ljubo Grizelj istaknuvši kako to ni približno nije dostatno kad se uzme u obzir ukupan broj kilometara i ukupna prosječna starost tih cesta koja iznosi 30, 35, 40 godina.

''Općinski proračun je na gornjim granicama kad su u pitanju lokalne nerazvrstane prometnice i tu imamo povremenu podršku Federalnog ministarstva prometa i veza, često i iz sredstava od GSM licenci, ali ne baš redovito'', rekao je Grizelj.

Naveo je kako Grude trenutno imaju oko 800 tisuća maraka otvorenih radova.

''To je jedan kontinuirani posao, a koliko sve košta, najbolje govori činjenica da jedan kilometar ceste, oko 3000 kvadrata s 40 KM po kvadratu, košta 120 tisuća maraka. A mi imamo 250 kilometara ukupno ceste. Radi se o velikim izdacima'', rekao je Grizelj kojeg je nedavno posjetio i federalni ministar prometa i veza Denis Lasić.

Načelnik Posušja Branko Bago rekao je pak Večernjaku kako je ono najveće mjesto u ZHŽ-u i puno je posla oko cesta.

''Budući da smo po površini najveći u županiji i s obzirom na nadmorsku visinu, dosta je zahtjevno ulaganje i održavanje svih ovih cesta. Vodimo borbu i maksimalno angažiramo naša javna poduzeća da odradimo posao što možemo bolje. Županija ima sluha za nas, ali i ona je u problemima pa situacija općenito nije dobra. Ono što očekujemo u nekoj intenzivnijoj mjeri je pomoć s viših razina vlasti, odnosno s federalne. Naglašavam, u zadnje vrijeme smo angažirali naše javno poduzeće i ljude unutar sustava, to ide u dobrom smjeru, ali s obzirom na činjenice koje sam naveo, teško je'', rekao je Bago.

Grizelj ističe kako je posao obnove i rekonstrukcija lokalnih prometnica redoviti posao općinskih čelnika.

''Imamo ljetno i zimsko održavanje cesta, izvanrednu adaptaciju, rekonstrukciju i izgradnju novih prometnica, i nerazvrstanih i lokalnih. Općina Grude ima skoro 250 kilometara takvih cesta i naravno da su potrebe tih cesta zahtjevne i velike s obzirom na policentričnu organizaciju općine Grude, za razliku od nekih drugih općina gdje se ljudi koncentriraju isključivo na središte'', rekao je načelnik Općine Grude za Večernji list, koji pak navodi kako se, ''unatoč naporima koje ulažu da bi prometna infrastruktura funkcionirala, iskorak teško može dogoditi ako nema pomoći s viših razina vlasti''.

Kopirati
Drag cursor here to close