Iz Beča za Bljesak

Građani podržavaju svoga ministra: Naša država nije samoposluga

Gospodarstvo / Flash | 22. 03. 2017. u 08:44 Ivan Kraljević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog mjera austrijskog ministra vanjskih poslova i integracija Sebastiana Kurza kojima bi zaustavio migrantsku zloupotrebu socijalnog sustava u Austriji, i općenito u EU, poput bombe odjeknuo je u brojim austrijskim i europskim medijima.

Otprije poznat po oštrom stajalištu kada je imigracija u pitanju, Kurz je gostujući na austrijskoj državnoj televiziji ORF rekao kako bi građani EU socijalnu naknadu u drugoj zemlji članici EU trebali dobivati tek nakon što ondje provedu pet godina, dok bi se naknade za nezaposlene u potpunosti ukinule.

„Ne treba miješati slobodu rada bilo gdje sa slobodom izbora najboljeg sustava socijalne pomoći unutar EU“, naglasio je Kurz, član konzervativne Austrijske narodne stranke (ÖVP).

Dodao je kako ovim prijedlogom „ne želi slobodu kretanja dovesti u opasnost“, nego upozoriti zemlje EU na opasnost od masovnog priljeva migranata u budućnosti, na isti način kako su doskora bile preplavljene izbjeglicama s bliskoistočnih prostora.

Odbaciti „utopije“ o EU kao socijalnoj uniji

Minimalna socijalna naknada u Austriji trenutno iznosi oko 840 eura mjesečno i dosada su ju građani EU, koji žive u Austriji, obilato koristili. Naime, oni su nakon samo kratkog rada i boravka u toj zemlji stjecali pravo na socijalnu naknadu.

„EU je stvorena za velika pitanja, ali se ne smije miješati u socijalni i zdravstveni sustav“, istaknuo je Kurz u izjavi za bečki dnevni list «Österreich», čime je jasno ukazao kako se moraju odbaciti „utopije“ o EU kao socijalnoj uniji.

Njegov plan zaustavljanja „imigracije u socijalni sustav Austrije“ čini dio programa reformi namijenjenog za austrijsko predsjedavanje EU u drugoj polovici sljedeće godine.

Iako se po komentarima u austrijskim medijima mogu pronaći oni koji se čude ministrovu prijedlogu i pitaju se Zar su to kršćanske riječi?, do onih koji ironično poručuju Bravo za ÖVP, ministar Sebastian Kurz uživa veliko povjerenje među austrijskim građanima.

Unatoč pojedinim oponentima, Kurz je austrijski političar za budućnost, najpopularniji je ili, ako ćemo biti točniji, političar s najbržim rastom popularnosti.

Austrija nije država za samoposlugu

Za brojne Austrijance ministrov prijedlog je veoma dobra zamisao, ideja koja se ne smije olako odbaciti i zanemariti.

„Gledajući na cjelokupnu situaciju s migrantskom krizom, posebno u Austriji, ovaj prijedlog je jedan dobar znak i poruka kako Austrija nije država za samoposlugu. Ovo ne znači kako će oni koji bježe od ratnih stradavanja u budućnosti biti odbačeni. Naprotiv, država će takvima, vjerujem, uvijek pružiti pomoć i utočište“, rekla je za Bljesak.info 26-godišnja Bečanka Ana Kraljević, čiji su roditelji krajem osamdesetih godina rodni Široki Brijeg zamijenili austrijskom prijestolnicom.

„Naravno, nikome nije zabranjeno napustiti svoju domovinu, posebno ako ona ne ispunjava njegove potrebe za boljim životom, i nadati se boljoj budućnosti u drugoj državi. No, to nikome ne daje pravo živjeti na račun neke druge države i na račun onih ljudi koji tu žive i plaćaju poreze“, dodaje naša sugovornica.

Dodaje kako je imala priliku gledati kako je jedan mladić, kojem je bilo ponuđeno školovanje i posao u Beču, isto odbio uz poruku „kako mu škola i posao ne trebaju, kada ima 800 eura mjesečno od države“.

„Ovdje se očigledno radi o iskorištavanju države. Kako bi netko dobio pravo na socijalnu naknadu od države, mora nešto i učiniti za državu. Dakle, nije riječ o kršenju europskih sloboda ili izuzimanju pomoći ugroženima, nego se ovime želi uvesti pravda i red. Kao što se svaki odnos, bio prijateljski ili poslovni, temelji na uzimanju i davanju, tako se treba temeljiti i odnos države i populacije“, poručuje Ana Kraljević.

Kakav signal Austrija šalje?

Naša druga sugovornica, njezina sugrađanka, 87-godišnja umirovljenica Anna Hrdy napominje kako se treba dobro zapitati kakav signal Austrija šalje, ako bi došlo do ukidanja socijalnih naknada.

„S jedne strane, za nas koji ovdje živimo, plaćamo poreze ili kao ja primamo mirovinu koju smo nakon dugogodišnjeg truda zaradili, to je možda dobra stvar. Kako je sve manje mladih, a sve više umirovljenika, olako dijeljenje socijalnih naknada dovelo bi do nestašice novca. Tko će nam onda pomoći?“, pita se ova umirovljenica.

„S druge strane, Austrija i Njemačka imaju crnu povijest. To nas nažalost prati i teško zaboravlja. Ako bi naša vlast ovaj put pokazala malo radikalniju stranu, to može djelovati kontraproduktivno i vratiti nas u ne tako davna crna vremena. To može dovesti do širenja mržnje i buđenja okorjelih nacionalista željnih moći i vlasti“, ističe Anna Hrdy za Bljesak.info.

Unatoč crnim mislima, vjeruje kako je svijet danas puno pametniji, kako smo svi naučili koji je pravi put i kako se doista može živjeti u zajednici u kojoj će svi biti zadovoljni i sretni.

„Osjećam se sigurno u ovoj zemlji i nadam se kako će tako i ostati. Vjerujem kako će naša politika poduzeti ono što je najbolje za sve nas“, zaključila je naša sugovornica.

Kopirati
Drag cursor here to close