Nizak životni standard

Građani od banaka sve više traže kredite za opću potrošnju

Gospodarstvo / Flash | 05. 12. 2016. u 11:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovništvo u BiH od komercijalnih banaka sve više uzima kredite koji su namijenjeni za opću potrošnju.

Dok krediti za opću potrošnju rastu, treću godinu zaredom bilježi se kontinuirani pad uzimanja stambenih kredita.

Temeljni razlog za porast kredita namijenjenih za opću potrošnju ekonomski stručnjaci Centralne banke BiH u svom najnovijem izvješću o financijskoj stabilnosti BiH za 2015. pripisuju “niskim raspoloživim dohotkom te time i potrebama stanovništva za zaduživanjem u svrhu podmirivanja osnovnih životnih potreba”.

U strukturi potraživanja od stanovništva prema namjeni dominiraju krediti za opću potrošnju u koje su uključena i potraživanja po svim tipovima kartica.

Krediti namijenjeni općoj potrošnji rastu već petu godinu uzastopno i na kraju 2015. zabilježili su porast od sedam posto u odnosu na kraj prethodne godine.

Njihov udio je, prema izvješću Centralne banke Bosne i Hercegovine, u ukupnim kreditima stanovništvu porastao za 1,4 postotna boda i na kraju 2015. godine 75,7 posto kredita stanovništvu odnosilo se na kredite namijenjene općoj potrošnji. “Za razliku od stalnog rasta kredita za opću potrošnju, stambeni i krediti za poslovnu aktivnost u 2015. godini zabilježili su pad od 0,8 i 1,9 posto respektivno.

Udio stambenih kredita u ukupnim kreditima iznosio je 21 posto i niži je za 1,2 postotna boda u odnosu na kraj 2014. godine. Stambeni krediti treću godinu uzastopno bilježe negativne stope rasta, što je posljedica sporije dinamike plasiranja ovih kredita u posljednje četiri godine”, pokazala je analiza ekonomskih stručnjaka Centralne banke BiH.

Zanimanje stanovništva za uzimanje stambenih kredita nije stimulirao trend pada kamatnih stopa, piše Vecernji.ba.

Smatraju kako bi pad zanimanja javnosti za stambene kredite, uz rast kredita za opću potrošnju, mogao biti jedan od pokazatelja i dalje vrlo niskog životnog standarda stanovništva, pri čemu je stanovništvo u proteklim godinama odgađalo rješavanje stambenog pitanja uslijed neizvjesnosti u pogledu mogućnosti servisiranja duga, ali i očekivanja daljnjeg snižavanja cijena nekretnina.

Analiza je pokazala kako, s obzirom na postrožene uvjete za odobravanje stambenih kredita, nisu rijetki slučajevi da se stambene potrebe rješavaju kroz manja zaduženja više članova kućanstava po osnovi kredita za opću potrošnju.

Iako se predstavnici bh. vlasti hvale kako se bilježi ekonomski oporavak, porazni su pokazatelji s tržišta rada koji i dalje upućuju na nizak životni standard stanovništva.

Prosječna neto plaća u 2015. zadržala se na istoj razini kao i u prethodnoj godini, a stopa nezaposlenosti je i dalje vrlo visoka.

Prosječna realna neto plaća po radno aktivnom stanovniku u prosincu 2015. zabilježila je rast od 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, čemu je, osim deflacije, doprinijelo i kretanje broja zaposlenih i nezaposlenih osoba.

Iako je od 2013. godine evidentan blagi rastući trend prosječne realne neto plaće, njezina razina u 2015. je i dalje ispod razine iz 2009. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close