Mostar

Grad za brigu o zelenim površinama izdvaja preko milijun KM

Gospodarstvo / Flash | 15. 04. 2016. u 06:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U ovoj godini u proračunu Grada Mostara je za održavanje i sanaciju zelenih površina izdvojeno 1.225.000 KM'', rečeno je za Bljesak.info iz Službe za komunalne poslove Grada Mostara.

Trenutno J.P. Komunalno sadi trajne biljke duž prometnica, a uskoro bi trebali početi i ostali segmenti sadnje.

Proljetna sadnja u punom jeku

''Planiran je i niz drugih aktivnosti kako redovnoga i izvanrednoga održavanja zelenih površina kao što su sadnja odnosno popuna drvoreda, sanacija park šume, košenje i čišćenje skverova i park dvorišta, uklanjanje alohtone samonikle vegetacije, sanacija kvertira, uklanjanje suvišnih izdanaka i izbojaka sa stabala unutar drvoreda parkova i park dvorišta, sanitarno eradikacijske mjere na dotrajalim stablima i ostaloj vegetaciji, konzervacijski radovi unutar zaštićene aleje platana i niz drugih aktivnosti'', rečeno nam je iz Komunalne službe.

Komunalno je planiralo proljetnu sadnju, zatim sadnju visoke dendroflore i jesensku sadnju visoke i niske dendroflore.

Zamjena dotrajalih stabala

Proljetna sadnja podrazumijeva zamjenu dotrajalih grmova u parkovima, zamjenu trajnica unutar razdjelnica, te sadnju sezonskoga cvijeća na lokalitetima predviđenim za tu namjenu.

''Sadnja visoke dendroflore se odnosi na (proljetnu) popunu unutar aleja i drvoreda nedostajućim stablašicama, kao i popuna odnosno zamjena dotrajalih stabala unutar parkova. Jesenja sadnja visoke i niske dendroflore bit će obavljena javnih gradskih dvorišta. Ova sadnja nije rađena duži niz godina'', rekli su nam iz Službe za komunalne poslove.

Podsjećamo da je Grad Mostar raspisao natječaj za izbor najljepše uređenog dvorišta (okućnice), školskog dvorišta, balkona i terase stambenih objekata, te najuređenijeg gradskog prostora.

''Jedan od glavnih ciljeva natječaja za izbor najljepše uređenoga dvorišta jeste motivirati građane da daju svoj doprinosu u uređenju javnih zelenih površina unutar gradskih park dvorišta i šire'', rekli su iz Komunalne službe.

Od 50 do 1000 KM za najljepše dvorište

Prijave na natječaj potrebno je dostaviti na adresu Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Gradske uprave (Ulica Braće Fejića br. 51), putem pošte, predajom na protokolu Gradske uprave, elektronskim putem na e-mail adresu: [email protected] ili na faks najdalje do 6. svibnja ove godine.

Novčane nagrade i zahvalnice dobitnicima uručit će gradonačelnik grada Mostara 24. svibnja u Gradskoj vijećnici.

Inače, organizator je osigurao novčane nagrade koje se kreću od 50 do 1000 maraka.

Briga o zelenim površinama može biti bolja

Unatoč svim planiranim radovima, opće je mišljenje kako bi se grad mogao bolje brinuti o zelenim površinama.

''Grad Mostar ne skrbi dovoljno o zelenim površinama, te se prema njima odnosi maćehinski. U Mostaru se radi sve na štetu zelenih površina. Na njima se nalaze i razni bespravni objekti. Nastava li se ovako ostat ćemo bez njih u potpunosti'',  rekao je ranije za Bljesak.info Oliver Arapović iz ekološke udruge Majski cvijet.

Sveučilišna profesorica Katica Arar je rekla kako bi stanje sa zelenim površinama u gradu moglo biti bolje. Istaknula kako u gradu po broju stanovnika nema dovoljno zelenih površina. Upozorila je i na nestručnu rezidbu stabala.

''Veliki broj stabala i sad ima otvorene rane. Nije samo potrebno sasjeći stablo, vi tu ranu trebate očistiti, sanirati'', rekla je Arar.

Kopirati
Drag cursor here to close