Pismo čitatelja

Grad Mostar nezakonito pokušava prisvojiti državnu imovinu u Gnojnicama

Grad pokušava državnu imovinu pretvoriti u građevinsko zemljište lokalnog karaktera.
Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2022. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na redakcijsku e-mail adresu stiglo je pismo čitatelja koji tvrdi kako Grad Mostar pokužava nezakonito prisvojiti državnu imovinu koja je locirana u Gnojnicama, a isti tvrdi kako Grad pokušava državnu imovinu pretvoriti u građevinsko zemljište lokalnog karaktera.

''Na 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostar, koja se održava u srijedu 13.4.2022. godini pod točkom 8. dnevnog reda nalazi se "Odluka o pristupanju izradi Regulacijskog plana i Programa uređenja za ''Stambeno poslovnu zonu Gnojnice''.imovi

Radi se o pokušaju Grada Mostara da nezakonito prisvoji državnu imovinu (nekadašnje podzemne aviotunele), koja je locirana u Gnojnicama označene kao kč 1476/1, k.o. Gnojnice Donje (u zemljišnim knjigama upisna kao vlasništvo Narodnog sekretarijata za obranu 1/1 - državna imovina BIH). Kroz donošenje regulacijskog plana za ovaj lokalitet Grad Mostar pokušava državnu imovinu BIH pretvoriti u građevinsko zemljište lokalnog karaktera.

Foto: Čitatelj | Bljesak.info / Grad Mostar nezakonito pokušava prisvojiti državnu imovinu u Gnojnicama

Imajući u vidu da se ova imovina nalazi na ''Popisu državne imovine u Bosni i Hercegovini izvršen pod pokroviteljstvom Ureda visokog predstavnika Prosinac 2009'' (link: http://www.ohr.int/stateproperty/index.htm), a koja je stavljena pod zabranu raspolaganja sukladno Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Odredbama članka 1. Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, kojeg je proglasio Visoki predstavnik, je regulirano koja je to imovina čiji status treba rješavati, a odredbama člana 4. tog zakona je propisano kako privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom ostaje na snazi do donošenja zakona o državnoj imovini.

Dakle, prema članku 4. Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državom imovinom BiH, privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom ostaje na snazi do donošenja zakona kojim se uređuje provođenje kriterija koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine koja je u vlasništvu BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta i utvrđuje pravo vlasništva i upravljanja državnom imovinom.

Foto: Čitatelj | Bljesak.info / Grad Mostar nezakonito pokušava prisvojiti državnu imovinu u Gnojnicama

Nadalje, Ustavni sud BIH je u svojoj odluci U 1/11 je utvrdio da državna imovina reflektira državnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Prema tome, ona čini integralni dio ustavnih karakteristika i ovlaštenja države. Obzirom da Grad Mostar kroz izradu Regulacijskog plana za stambeno poslovno zonu Gnojnice na čestici koja je označne ako kč 1476/1 pokušava da raspolaže državnom imovinom, Grad Mostar je suprotno odluci Ustavnog suda BIH uzurpirao nadležnost reguliranja, s jedne strane, pitanja oduzimanja Bosni i Hercegovini prava vlasništva nad državnom imovinom,  pravo zaštite, ustupanja prava i korištenja te imovine.

Pravo države BiH da regulira pitanje državne imovine proizlazi i iz odredbe člana IV/4.e Ustava BiH i samo država BiH ima pravo nastaviti regulirati državnu imovinu, odnosno biti titular državne imovine.

Odredbe člana IV/4.e Ustava BiH propisuju nadležnost Parlamentarne skupštine u ostalim pitanjima koja su potrebna za provođenje dužnosti države, nedvojbeno je da je Parlamentarna skupština jedina koja može regulirati pitanje državne imovine kroz donošenje Zakona o državnoj imovini BiH. Tek po donošenju Zakona o državnoj imovini može se utvrditi obim raspolaganja i korištenja cjelokupne državne imovine, pa tako i u slučaju podzemnih vojnih objekata u Gnojnicama.

Grad Mostar kroz pokušaj donošenja Regulacijskog plana za stambeno naselje Gnojnice za k.č. označen kao 1476/1 ko Gnojnice Donje nedvojbeno je izašao iz svojih nadležnosti, jer pokušava raspolagati državnom imovinom koja nije u njegovom vlasništvu, nego se radi o državnoj imovini BIH'', zaključio je čitatelj u pismu za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close