Izdvojeno 40.000KM

Grad izdvojio novac: Hoće li Mostar napokon dobiti nove korpe za otpatke?

Gospodarstvo / Flash | 17. 03. 2016. u 16:31 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar u proračunu za 2016. godinu planira izdvojiti 40.000 KM za nabavku kanti za otpatke.

Iako je Mostar grad s pet komunalnih poduzeća, ulice su pune smeća, a kante za otpatke rijetko se mogu naći. Velik broj kanti za otpatke je razvaljen, ili ih je nagrizao zub vremena, tako da je pravo vrijeme za nove.

S obzirom da stiže proljeće, nadamo se kako će s njim na ulice stići i nove korpe te da će u Mostaru biti manje smeća.

Na kupoprodajnim stranicama pronašli smo i ogledne primjere korpi za otpatke. Kada bi se kupile prosječne korpe u vrijednosti od 200 KM, Grad bi na ulice mogao staviti novih 200 korpi za otpatke.

Podsjetimo, 2014. godine u Odjelu za mobilijar i dekor Grada Mostar je rečeno kako je tada Grad Mostar trebao dobiti 50-ak kanti za otpatke. Tada je za cijeli Odjel izdvojeno 40.000KM, koliko je ove godine izdvojeno za nabavku korpi.

S obzirom da je bilo iznimno teško pronaći korpu za otpatke u Mostaru, Bljesak.info je napravio i interaktivnu mapu koja bi građanima ''pomogla'' pronaći krope za otpatke na ulicama Mostara. Interaktivna karta i mostarsko smeće završili su na Al Jazeera-i i BBC-u.

Nažalost, na ulicama Mostara često nailazimo na grozne prizore, građani umjesto u kontejnere bacaju smeće pored, bacaju smeće čak i kroz prozor jer je nekima teško sići i prošetati do kontejnera, na ulicama čak možemo naići i na razbacane životinjske kosti...

Iako mnogi za neuredan grad krive nedovoljan broj korpi za otpatke, kontejnera, pa čak i politiku, zasigurno se treba promijeniti i svijest građana.

Kopirati
Drag cursor here to close