GSS HBŽ

Gorska služba spašavanja Hercegbosanske županije u Livnu održala Dan otvorenih vrata

U Livnu je GSS HBŽ upriličila Dan otvorenih vrata kako bi posjetiteljima predstavila svoj rad i opremu koju koriste u različitim akcijama spašavanja.
Gospodarstvo / Flash | 10. 11. 2021. u 21:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Livnu je Gorska služba spašavanja Hercegbosanske županije upriličila Dan otvorenih vrata kako bi svojim sugrađanima, kao i svim zainteresiranim posjetiteljima s područja županije, ali i šire, predstavila svoj rad i opremu koju koriste u različitim akcijama spašavanja.

U okviru projekta Razvoj kapaciteta gorskih službi spašavanja koji, uz potporu Češke razvojne agencije, provode Češka Horská služba, GSS u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH, u Livnu je upriličen Dan otvorenih vrata.

Kako je za Federalnu televiziju rekao Ante Dadić, pročelnik GSS-a HBŽ, cilj je da građani vide čime se bave, kojim resursima raspolažu, koju opremu koriste, kako funkcioniraju.

''Upoznavanja divnih ljudi, raznih struka, znanja... Obuke, iskustva koja sigurno neće nigdje u državi dobiti ni od jednog organa - to su specifične obuke i specifična iskustva i treninzi koja sigurno su jedinstvena i ne može ga nigdje drugo dobiti'', priča Adi Duran, pripadnik GSS-a HBŽ.

Petar Popović posjetitelj iz je Livna: ''Sviđa mi se i ekipa i oprema što su imali pa sam htio vidjeti kako to ide, zanimalo me oduvijek''.

Na Dan otvorenih vrata došli su i dobrovoljni vatrogasci. Ističu dobru suradnju s GSS-om.

''Kako se oni često penju po planinama, uoče svaki dim, svaki požar - oni nas kontaktiraju, tako funkcioniramo. Prvi put vidimo neke stvari, stvarno je interesantno i poučno'', govori Oliver Gvozden, zapovjednik DVD Sv. Ana lištani.

U okviru projekta radi se i na objedinjavanju procedura i djelovanja gorskih spašavatelja.

''Radi se na priručniku u kopnenom spašavanju i na traganju i spašavanju. Trebaju nam do kraja godine izići dva priručnika. Cilj je priručnika da imamo isti nastavni materijal, da nam ljudi rade po istim procedurama, po istim standardima na teritoriji cijele BiH'', ističe Marino Vidović, predsjednik Saveza GSSBiH.

Gorska služba spašavanja HBŽ uskoro bi trebala biti bogatija za pet novih spašavatelja koji prolaze opsežnu obuku kako bi postali dio ove zajednice iznimno humanih volontera koji se, kad je spašavanje ljudskih života u pitanju, žurno mobiliziraju i djeluju kao jedno.

Kopirati
Drag cursor here to close