Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH

Godišnja analiza: Što prije povećati plaće vojnim osobama

Konferencijom je predsjedao pomoćnik ministra obrane BiH za upravljanje osobljem Sead Muratović.
Gospodarstvo / Flash | 10. 03. 2022. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnja analiza iz oblasti upravljanja osobljem Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za 2021. godinu održana je u četvrtak 10.3.2022. godine u Domu OS BiH u Sarajevu.

Uz prisutnost predstavnika svih organizacijskih cjelina MO BiH i Zajedničkog stožera OS BiH, kako na licu mjesta, tako i u on-line režimu, konferencijom je predsjedao pomoćnik ministra obrane BiH za upravljanje osobljem Sead Muratović.

Na skupu su sudjelovali i zamjenici načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general-bojnici Gojko Knežević i Ivica Jerkić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, kao i samostalni izvršitelj za pitanja obrane i civilnog zapovjedništva nad OS BiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković.

Cilj Godišnje analize bilo je utvrđivanje dostignutog stupnja funkcionalnih sposobnosti kadrovskih organa MO i OS BiH u 2021. godini, prijedlozi i rješenja za unaprjeđenje rada, kao i definiranje zadaća 2022. godinu.

Sudionici su upoznati s odredbama novog Pravilnika o vojnoj stezi i stegovnom postupku, s težištem na nova rješenja i izmjene u odnosu na raniji Pravilnik. I protekle godine glavne aktivnosti Sektora za upravljanje osobljem MO BiH bile su usmjerene na popunu vojnog osoblja, školovanje, usavršavanje i rješavanje radno-pravnog statusa pripadnika MO i OS BiH, razvijanje rodne ravnopravnosti, kao i ažuriranje i izradu podzakonskih akata na području upravljanja osobljem.

U 2021. godini u djelatnu vojnu službu primljeno je 59 časnika, 118 dočasnika i 543 vojnika. U tekućoj godini najtraženije će biti specijalnosti u zrakoplovstvu, inženjeriji, vezi, sanitetu, informatičkoj, tehničkoj, prometnoj i glazbenoj službi OS BiH.

''Možemo reći da će sustav za upravljanja osobljem i u 2022. godini težišno biti angažiran na aktivnostima koje će osigurati dovoljnu brojnost kvalitetnog osoblja unutar OS i MO BiH. Paralelno ćemo raditi na snaženju segmenata motivacije i zadržavanja pripadnika OS BiH unutar našeg sustava'', istaknuo je Sead Muratović.

''Analizirali smo neke nedostatke i izazove, kako bismo iznašli rješenja da imamo još kvalitetniji sustav popune kadrova'', kazao je general Knežević.

Predsjedatelj Sarajlić je naglasio je potrebu da se što prije trebaju odvojiti proračunska sredstva za povećanje plaća profesionalnih vojnih osoba te pozvao MO i OS BiH na suradnju sa Zajedničkim povjerenstvom za obranu i sigurnost BiH, čiji članovi žele pomoći u tom pogledu.

Kopirati
Drag cursor here to close