Bosanski dukat

Gastronomija: Na Bjelašnici natjecanje 80 kuhara iz 13 država

Gospodarstvo / Flash | 12. 11. 2015. u 11:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje gastronoma ''Gastro kutak'' i ove godine je domaćin 4. International Sarajevo Gastronomy Festivala ''Bosanski dukat'' koji je počeo danas u hotelu ''Maršal'' na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici.

''U petak i subotu će Bjelašnica biti kulinarsko središte regije. Očekuje nas i lijepo vrijeme i nadamo se velikom odazivu i podršci naših sugrađana. U natjecateljskom dijelu festivala sudjelovat će oko 80 kuhara iz 13 država. Uz naše turističke radnike iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Neuma, Zenice dolaze i vrhunski suci i turistički radnici, njih oko 40, iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Italije, Turske i drugih zemalja koji će biti gosti na manifestaciji. Očekujemo jednu lijepu priču kao i prethodne tri godine održavanja festivala'' rekao  je Hamid Hadžić, poznati bh. kuhar i član organizacijskog odbora ''Bosanskog dukata''.

Cilj manifestacije je promocija gastronomije na našim prostorima i afirmacija i unapređenje kulinarstva. Posebna pažnja bit će posvećena promociji domaće gastro ponude, i s tim u vezi brojni izlagači će tijekom trajanja ''Bosanskog dukata'' izlagati i promovirati proizvode pekarske, mliječne, mesne, slastičarske industrije, te najkvalitetnija vrhunska domaća i strana vina, te alkoholna i bezalkoholna pića.

''Sutra u pola osam ujutro počinje natjecanje koje će trajati do devet navečer. Prvi dan kuhari će pokazati svoja umijeća u pripremi jela od iznutrica, a bit će upriličena i izložba torti i umjetnosti u slastičarstvu. Tijekom trajanja festivala organizirane su i radionice, pa je sutra planiran dan srpske kuhinje. U subotu je na svečanoj večeri dan slovenske kuhinje gdje će kuhari iz Slovenije pripremati jela specifična za kuhinju te zemlje, a tijekom dana promovirat će se hrvatska kuhinja, od specijaliteta štrukli i kombinacije dalmatinske i sredozemne kuhinje'' kaže Hadžić.

Subota će biti posvećena modernoj kuhinji i od svih radova bit će izabrana tri najbolja, a taj dan je također planirano zatvaranje natjecateljskog dijela i svečano proglašenje pobjednika u kategoriji jela od iznutrica.

Kopirati
Drag cursor here to close