Kako bi smanjila emisije CO2

Francuska više nema letova na kratkim relacijama

Zrakoplovne tvrtke diljem svijeta ozbiljno su pogođene pandemijom koronavirusa, a broj letova prošle godine pao za gotovo 42% u odnosu na 2019. Francuska vlada bila je suočena s pozivima da uvede još stroža pr
Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2023. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je zabranila domaće kratke letove tamo gdje postoje željezničke alternative u nastojanju da smanji emisiju ugljika, piše Euronews.

Zakon je stupio na snagu dvije godine nakon što su zastupnici izglasali ukidanje ruta na kojima se isto putovanje vlakom može obaviti za manje od dva i pol sata. Zabrana isključuje zračni promet između Pariza i gradova Nantes, Lyon i Bordeaux. Kritičari su najnovije mjere opisali kao "simbolične zabrane".

Laurent Donceel, privremeni šef industrijske grupe Airlines za Europu (A4E), rekao je novinskoj agenciji AFP da će "zabrana ovih putovanja imati samo minimalne učinke" na emisiju CO2. Dodao je da bi vlade umjesto toga trebale poduprijeti "stvarna i značajna rješenja" za taj problem koji ubrzava klimatske promjene.

Veliki izazov za francuske željeznice

Željezničke usluge moraju ispuniti određene uvjete da bi zamijenile letove pa tako novi zakon precizira da željezničke usluge na istoj relaciji moraju biti česte, blagovremene i dovoljno dobro povezane da zadovolje potrebe putnika koji bi inače putovali zračnim putem, kao i da mogu da prevezu povećani broj putnika.

Zrakoplovne tvrtke diljem svijeta ozbiljno su pogođene pandemijom koronavirusa, a portal Geopolitika.news izvještava da je broj letova prošle godine pao za gotovo 42% u odnosu na 2019. Francuska vlada bila je suočena s pozivima da uvede još stroža pravila.

Građanska konvencija o klimi

Francuska građanska konvencija o klimi, koju je osmislio predsjednik Emmanuel Macron 2019. godine i uključila je 150 članova javnosti, predložila je ukidanje putovanja avionom tamo gdje su putovanja vlakom bila kraća od četiri sata. No to je smanjeno na dva i pol sata nakon prigovora iz nekih regija, kao i zrakoplovne tvrtke Air France-KLM.

Francuska potrošačka skupina UFC-Que Choisir ranije je pozvala zakonodavce da zadrže ograničenje od četiri sata. "U prosjeku, avion emitira 77 puta više CO2 po putniku od vlaka na tim istim rutama, iako je vlak jeftiniji, a gubitak vremena nije značajan", navodi se.

No, Francuska ima među najbržim komercijalnim vlakovima na svijetu. Također pozivaju na "zaštitne mjere da [Francuska nacionalna željeznica] SNCF ne iskoristi priliku da umjetno napuše cijene ili degradira kvalitetu željezničke usluge".

Kopirati
Drag cursor here to close