Prosvjedi se nastavljaju

Francuska policija opet u sukobu s prosvjednicima

U Parizu, aktivisti Extinction Rebelliona bacili su boju na staklenu fasadu Fondacije Louis Vuitton i popločavanje ispred hotela Ritz.
Vijesti / Svijet | 01. 05. 2023. u 16:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici su marširali širom Francuske zbog povećanja starosne granice za odlazak u mirovinu u okvru mirovinske reforme predsjednika Emmanuela Macrona u ponedjeljak, a policija je ispalila suzavac u Parizu i zapadnom gradu Nantesu, dok su se prosvjednici pridružili skupovima za praznik rada širom Europe.

Macronova popularnost pala je na skoro rekordno nisku razinu nakon što je podigao starosnu granicu za odlazak u mirovinu za dvije godine na 64.

Taj potez je iskristalizirao nezadovoljstvo prema predsjedniku kojeg mnogi smatraju ravnodušnim prema njihovim svakodnevnim teškoćama, a Macron je naišao na zviždanje, lupanje loncima i zezanje dok se suočava sa građanima na šetnjama.

U Parizu, aktivisti Extinction Rebelliona bacili su boju na staklenu fasadu Fondacije Louis Vuitton i popločavanje ispred hotela Ritz.

Drugdje u Europi planirani su prosvjedi pod vodstvom sindikata širom Njemačke. U Italiji, tri glavna sindikata održala su skup u južnom gradu Potenzi protesvjedujući protiv radnog paketa koji je odobrila desničarska vlada premijera Giorgia Meloni.

Kopirati
Drag cursor here to close