'pod kontrolom'

Federalna inspekcija 'češlja' rad turističkih vodiča u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2016. u 10:37 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira na činjenicu da Hercegovačko-neretvanska županija ima oko stotinjak regularnih turističkih vodiča, postoje i lovci u mutnom protiv kojih se ovih dana bori Federalna turistička inspekcija. Naime, aktivnost Federalne inspekcije u turističkoj zoni Mostara zabilježena je prošlog vikenda, što, kako tvrde, svjedoči o odlučnoj spremnosti institucija da spriječe ilegalan rad u ovom sektoru.

U staroj jezgri Grada, po riječima Federalnog inspektora, kontrolirano je ukupno 14 turističkih vodiča, od koji četiri nisu imala licence za rad.

Stranci bez dozvola

''U subotu smo kontrolirali 11 turističkih vodiča od kojih tri nisu imala certifikate, odnosno dozvole za rad. Od toga, kako saznajemo na licu mjesta, vodič iz Makedonije radi bez dozvole već godinu dana, vodič iz Kine radi već dvije godine, dok vodič iz Mostara bez dozvole obnaša dužnost turističkog vodiča već deset godina. U nedjelju smo, zbog lošeg vremena, kontrolirali samo tri turistička vodiča, od koji su dva imala potrebne dozvole za rad, a vodič bez dozvole je bio državljanin Turske'', rekao je za Bljesak.info federalni inspektor.

Kazne predviđene za 'domaće' nelegalne vodiče jeste prekršajni nalog u iznosu od 150 KM, nakon toga ako se istog čovjeka zatekne u ilegalnom radu slijedi kaznena prijava. Za strane nelegalne vodiče, kako govori inspektor, postoji 'prešutni dogovor' prema kojem se prvi put daje  upozorenje, dok se u slučaju drugog prijestupa poziva policija i Služba za strance.

Po riječima turističkog inspektora Elimir Ramića, ovo je samo početak akcija koje se u skorije vrijeme planiraju na području HNŽ-a te će već pri sljedećoj akciji kazne biti strože.

''Za prvi put, jer su kontrole rađene subotom i nedjeljom, nismo angažirali dežurnog suca, a sljedeći put ćemo angažirati i odmah privoditi, davati prekršaje i kažnjavati. Biti će angažirani i Uredi za strance, jer je bilo dosta stranih državljana koji su obavljali dužnosti koje nisu smjeli raditi u našoj državi'', rekao je za Bljesak.info federalni turistički inspektor Elimir Ramić.

Uz neposjedovanje dozvola Turistički vodiči u Mostaru, kako potvrđuje i rad Inspekcije, godinama imaju problema s domaćim i stranim nelegalnim “kolegama” koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju i uzimaju im posao.

''Nije više problem samo neposjedovanje akreditacija. Problem je u stranim turistima koji dolaze i ne uzimaju vodiče u Mostaru. Mi smo za inspekcije, neka dolaze i neka rade svoj posao, ali trebali bi obratiti i pažnju na na strane vodiče koji dolaze i uzimaju kruh nama lokalcima'', poručili su za Bljesak.info iz Udruženja turističkih vodiča Mostar.

Prepisani zakon

Zakon je, kažu, BiH prepisala od susjedne Hrvatske, ali za razliku od susjeda, kod nas se ne provodi.

''Pogledajte malo kako se to radi u Splitu i Dubrovniku, isti zakon, mi smo ga prepisali. Samo, kod njih se provodi. Vrlo jasno se može vidjeti kod Franjevačke crkve, kad stižu autobusi, koji broj grupa uzima lokalnog vodiča, a koji nastavljaju turu'', govore iz Udruge i napominju kako je položeni ispit, odnosno stjecanje licence jedan dio, vodič treba izvaditi akreditaciju i jasno je nositi prilikom vođenja turističke grupe.

Turistički vodiči moraju biti certificirani, a certifikat se stječe polaganjem ispita iz poznavanja povijesti. Osim toga što nisu dovoljno educirani, ne plaćaju ni porez, rade bez dozvole, lažno se predstavljaju, a to u svakom slučaju šteti gradu, s čime se slažu i u Turističkoj zajednici HNŽ.

''Činjenica jeste da u Mostaru postoje vodiči koji rade bez dozvole, te zbog tog inspekcija treba raditi svoj posao, kako bi radili oni koji su prijavljeni i koji djeluju legalno, a takvih ima dosta. Mislim da je inspekcija na dobrom putu te bi uz provjeru posjedovanja licenci naših domaćih vodiča, trebali kontrolirati i ove koji dolaze sa strane, odnosno te koji ne obavljaju posao na mjestima koja su za to predviđena'', rekao je za Bljesak.info Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije.

Prema Zakonu o turističkoj djelatnosti, samo registrirani turistički vodiči imaju pravo raditi ovaj posao. Ukupan broj licenciranih vodiča u HNŽ, kako su nam rekli iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, jeste 129.

U pravilnicima Federalnog ministarstva turizma i okoliša  stoji kako bi jedan turistički vodič radio legalno, mora ispunjavati jedan od dva glavna uvjeta: imati samostalni obrt koji će biti uredno prijavljen kako bi plaćao porez državi ili biti zaposlen u nekom hotelu ili putničkoj agenciji te imati certifikat izdat od Ministarstva.

Problem je što se većina, kada položi stručni ispit i dobije certifikat, ne prijavi za rad niti postane uposlenik neke putničke agencije, nego se samostalno angažira preko određene agencije koja ih ne prijavi i na taj način izbjegnu plaćanje trošarina.

Kopirati
Drag cursor here to close