Milićević

Federacija u Washingtonu lovi kredite

Gospodarstvo / Flash | 16. 11. 2015. u 20:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska banka, investicijske banke su naši partneri, te kalkulacije koje su vezane za aranžmane s njima nisu istinite'', izjavila je danas Feni u Washingtonu zamjenica federalnog premijera, ministrica financija Jelka Milićević.

Milićević je jedna od sudionica konferencije "Dvadeset godina nakon Daytona: Izgledi za reforme u BiH" koju je organizirao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins sveučilištu u Washingtonu, a u povodu 20. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Po njezinim riječima, međunarodna zajednica je imala aktivnu ulogu u procesu zaustavljanja rata, a onda je preuzela aktivnu ulogu u izgradnji zemlje.

Međunarodni monetarni fond i sve druge financijske institucije su se aktivirale u dva projekta. Jedan od 1996. do 2000. godine, kada je bilo vrijeme obnove, kada su uglavnom bila donatorska sredstva, te od 2000. godine do danas. To je, kaže Milićević, program investicija u kojem aktivnu ulogu imaju država i međunarodne financijske institucije.

''Od nas se očekuje da imamo aktivniju ulogu, da znamo šta je to što će doprinijeti ekonomskom rastu Fedreracije BiH, odnosno BiH, te kako nam međunarodna zajednica može pomoći. Međunarodni monetarni fond i sve druge financijske institucije vidimo kao naše partnere u svakom pogledu: u financijskom pogledu, u zajedničkom definiranju reformskih procesa, kao kontrolne mehanizme. Oni su ti koji kroz tehničku pomoć nama prenose iskustva iz razvijenih zemalja, a to je ono što nama treba'', rekla je.

''Zato želim i na ovoj konferenciji poručiti da su MMF, Svjetska banka, investicijske banke naši partneri, da kalkulacije koje su vezane za aranžmane s njima nisu istinite", rekla je.

''Želimo reći da s MMF-om dolaze i sve druge financijske institucije, i da smo spremni i na preduvjete koji se određuju'', zaključila je ministrica.

Inače, entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, zajedno s entitetskim ministrima financija Jelkom Milićević i Zoranom Tegeltijom, pokušat će na razgovorima u Washingtonu "otvoriti vrata Svjetske banke".

''Pregovore predvodi Direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan Ellen Goldstein, zajedno s dva zamjenika i četiri pomoćnika za određene oblasti. Imamo tehničke pregovore, koje bih nazvao otvaranjem vrata Svjetske banke'', izjavio je u Washingtonu Feni federalni premijer Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close