Ako netko hoće

Federacija prodaje imovinu u Hrvatskoj

Gospodarstvo / Flash | 07. 04. 2016. u 11:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH dala je suglasnost Agenciji za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) da proda imovinu iz pasivnog podbilansa JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, površine 368 kvadratnih metara, koja se nalazi u Gradcu u Republici Hrvatskoj.

Agencija će imovinu prodavati metodom neposredne pogodbe, a njena cijena je utvrđena po tržišnoj vrijednosti vještačenjem vještaka građevinske struke i iznosi 1.029.477,07 KM.

Prodajna cijena ne može biti koja ne može biti niža od 80 posto od procijenjene vrijednosti koju je utvrdio vještak. Poreze i troškove koji proizlaze iz zaključenog kupoprodajnog ugovora u cijelosti će snositi kupac. Nakon što ponuđači daju konačne ponude, Vlada FBiH će dati suglasnost na kupoprodajnu cijenu.

Kupoprodajni ugovor, uime Vlade FBiH i uime vlasnika, s kupcem će potpisati direktor APF-a. Novčana sredstva od prodaje ove imovine bit će uplaćena na poseban račun Agencije, a o njihovoj raspodjeli odlučit će Vlada FBiH u skladu s Uredbom o načinu korištenja naplaćenih novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa poduzeća i banaka.
Inače, na javni poziv APF-a za prodaju nekretnine u Gradcu metodom aukcije nije pristigla niti jedna prijava.

Federalna vlada donijela je četiri odluke o davanju suglasnosti Agenciji za privatizaciju u FBIH da metodom neposredne pogodbe proda četiri poslovna prostora iskazana u pasivnom podbilansu privrednog društva „Agrokomerc” d.d. Velika Kladuša koji se nalaze u Karlovcu u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o poslovnim prostorima od 95,43 četvorna metra, čija cijena je 77.236,26 eura ili obračunato po kursu 151.061 KM, zatim prostoru od 52 m2 (50.934,90 eura, ili 99.620 KM), prostoru od 130,29 m2 (118.353,84 eura, ili 231.480 KM) i poslovnom prostoru površine 126,30 četvornih metara po cijeni od 92.212,50 eura ili 180.352 konvertibilne marke. Cijene svih ovih poslovnih prostora utvrdio je vještak građevinske struke.

Nakon što ponuđači daju konačne ponude, Vlada Federacije BiH će dati suglasnost na kupoprodajnu cijenu, koja ne može biti niža od 80 posto od procijenjene vrijednosti koju je utvrdio vještak. Kupoprodajne ugovore će uime Vlade s kupcem potpisati direktor „Agrokomerca”.

Sredstva od prodaje ove imovine bit će uplaćena na poseban račun Agencije, a o njihovoj raspodjeli odlučit će Vlada FBiH u skladu sa Uredbom o načinu korištenja naplaćenih novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa poduzeća i banaka.

Agencija za privatizaciju u FBiH predložila je Federalnoj vladi prodaju metodom nesporedne pogodbe jer se na objavljeni poziv za prodaju metodom aukcije niko nije javio.

Kopirati
Drag cursor here to close