Kalibra 7,62 mm

Federacija dobila novu domaću pušku

Za sada je proizvedeno 10 prototipa, a uskoro će se krenuti s masovnijom proizvodnjom.
Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2021. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Nova bosanskohercegovačka puška kalibra 7,62 mm

U prostorijama novotravničke kompanije "BNT" predstavljena je nova bosanskohercegovačka puška.

Riječ je o novom uspjehu bh. namjenske industrije, ali i kompanije koja je prije nekoliko godina proizvela prvu samohodnu haubicu.

Kako je potvrđeno za "Avaz", ova puška dobila je sve dozvole i prošla interna testiranja. Za sada je proizvedeno 10 prototipa, a uskoro će se krenuti s masovnijom proizvodnjom.

Prostorije ove kompanije posjetili su čelnici Vlade FBiH, a kako nam je potvrdio Nermin Džindić (SBB), ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, razgovaralo se i o samohodnoj haubici 155 m koju je samostalno razvilo i proizvelo ovo bh. poduzeće.

"Predstavljena je i nova puška kalibra 7,62 mm, također u potpunosti bh. proizvod koja bi uskoro trebala biti testirana u europskim zemljama. Puška je rađena u kompletu u BNT TMiH. U budućem periodu očekujemo da ćemo potpuno razvijen proizvod testirati u Europi, nakon toga i dobivanja certifikata i dozvola početi pripreme za izvoz i za serijsku proizvodnju", rekao je Džindić.

On je istaknuo kako sve ide uredno kada je u pitanju proizvodnja haubice.

"Druga haubica je naručena od strane našeg strateškog partnera. Riječ je o kamionu "tatra" na kojem ćemo mi raditi sve pristroje i automatsku haubicu 155 mm. Očekujemo da će priprema biti završena do kraja godine", kazao je Džindić.

Kazao je kako je ovo veliki uspjeh za namjensku industriju Federacije koja je u konstantnom rastu od 2015. godine.

"Danas imamo veći profit od prometa tvrtki kad smo preuzeli mandat", kazao je za Džindić.

Kopirati
Drag cursor here to close