O uspjehu

Fadil Nijemcima prezentirao rezultate fonda koji je pomogao bh. gospodarstvo tijekom pandemije

Razgovaralo se o Garantnom fondu Federacije BiH, zatim o dinamici usklađivanja minimalne plaće, obnovljivim izvorima energije i procesu energetske tranzicije u Federaciji BiH.
Gospodarstvo / Flash | 08. 06. 2022. u 14:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, predstavnike njemačkog gospodarstva u BiH (AHK). Sastanku su prisustvovali vršiteljica dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH Mersiha Slipičević sa suradnicima, te pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Halko Balavac.

Razgovaralo se o Garantnom fondu Federacije BiH, zatim o dinamici usklađivanja minimalne plaće, obnovljivim izvorima energije i procesu energetske tranzicije u Federaciji BiH.

Garantni fond, koji je Vlade FBiH uspostavila pri Razvojnoj banci FBiH, s ciljem pomoći gospodarstvu tijekom pandemije COVID-19, prepoznat je i u Strategiji razvoja Federacije BiH do 2027. godine, a predstavnicima njemačkog gospodarstva u našoj zemlji su predstavljeni dosadašnji njegovi rezultati s naglaskom na smanjenje troškova zaduživanja kompanija, te nove usluge koje se planiraju u narednom razdoblju.

Kako je istaknuto, u posljednjih godinu i po dana, zahvaljujući Garantnom fondu, odobreno je 408 kreditnih zahtjeva, čime je podržano više od 300 firmi u Federaciji BiH, a najviše u sektoru mikro, malih i srednjih poduzeća. Odobreno je garancija u vrijednosti od 144 milijuna KM za plasman kredita u vrijednosti od 288 milijuna KM. Uz olakšan pristup kreditnim sredstvima, posebnu pogodnost gospodarstvenicima predstavlja mogućnost regresiranja kamate za odobrene kredite u iznosu od 2,5 posto za velike izvoznike, te 4,5 posto za mikro, mala i srednja poduzeća. Program regresiranja kamata Vlada FBiH odobrila je prošle godina i sredstva za njegovo provođenje osigurana su u Proračunu FBiH i za ovu godinu.

Kada je riječ o energetskoj tranziciji u Federaciji BiH, sudionici sastanka su upoznati s planiranim usvajanjem više ključnih zakona iz energetskog sektora, koji imaju za cilj  povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, rast investicija i borbu protiv klimatskih promjena.

Tijekom susreta premijer Novalić je istaknuo značaj usvajanja novih fiskalnih zakona, koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri i koji bi osim rasterećenja gospodarstva i rasta investicija, omogućili dodatno povećanje minimalne plaće, a što je posebno važno u kontekstu globalne inflacije.

Predstavnicima njemačkog gospodarstva u našoj zemlji, koji su se zahvalili Vladi FBiH na prilici za direktne razgovore o konkretnim mjerama podrške gospodarstva, te prevladavanju poteškoća u njihovom radu, poručeno je da ekonomija ostaje jedan od najvećih prioriteta i u budućem radu Federalne vlade, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close