Znanstveno-stručna konferencija

Konferencija o dobrom upravljanju i pametnom gospodarenju otpadom

Otpad je gorući globalni problem današnjice u cijelom svijetu.
Gospodarstvo / Ekologija | 20. 05. 2022. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije uključila se, kao partner, u suorganizaciju velike znanstveno-stručne konferencije o dobrom upravljanju i pametnom gospodarenju otpadom koja će, pod nazivom ''4ADA'' odnosno ''Za ADU'', biti održana 27. svibnja u čapljinskom hotelu ''President'', s početkom u 9 sati.

''Udruga ''Life'', zajedno s Vladom HNŽ-a, Gradom Čapljinom i ''Cleantech HUB'' znanja Sveučilišta u Mostaru, organizira ovaj događaj koji, u prvomu redu, tematizira neodgovarajuće zbrinjavanje otpada na hercegovačkomu kršu, s naglaskom na moguće dalekosežne posljedice neadekvatnosti čapljinske deponije ''ADA'', smještene u samomu središtu Grada još od 1950. godine.

Otpad je gorući globalni problem današnjice u cijelom svijetu, tako i u BiH. Čapljinska ''ADA'' jest legalna, ali je potpuno neadekvatna deponija i, s obzirom na prijetnje koje ona objektivno nosi po okoliš i zdravlje ljudi, želimo osvijestiti i širu javnost i mjerodavne instance vlasti na svim razinama, kako u BiH tako i u susjedstvu, da to nipošto nije problem Čapljine, nego potencijalna opasnost za cijelu regiju pa i za južni prostor Republike Hrvatske'', ističu organizatori.

Na Konferenciji će, kroz uvodna izlaganja i tri panela (Zdravlje i okoliš / Tehnološka rješenja / Financijska rješenja), o utjecaju otpada na okoliš i ljude te o načinu odlaganja i trajnoga rješavanja otpada, govoriti vodeći stručnjaci za zaštitu okoliša, proizvođači opreme za različne oblike uporabe otpada, predstavnici akademske zajednice koji su izravno sudjelovali u oblikovanju učinkovitih centara za upravljanje otpadom, te toksikolozi i liječnici, ali i predstavnici državne, entitetske, županijske i lokalne vlasti. Kao panelist, u radu Konferencije sudjelovat će i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

''Bez kvalitetnoga strateškog i zakonskog okvira te sustavnoga podizanja svijesti o potrebi odvajanja i recikliranja otpada, ne možemo dosegnuti kvalitetna rješenja za zbrinjavanje otpada. Cilj konferencije ''4ADA'' jest ponuditi rješenja, tehnologije, znanstvena i stručna mišljenja, na koncu i potaknuti rješavanje pitanja desetljećima stare čapljinske deponije'', poručuju organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close