Problemi na pomolu?

Energoinvest nema službenu informaciju o obustavi isporuke ruskog plina BiH

Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2015. u 13:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Energoinvestu d.d. Sarajevo, koji je jedini uvoznik plina u BiH, nemaju službenu informaciju o obustavi isporuke ruskog plina našoj zemlji.

''Naša kompanija ima potpisan ugovor s ruskim isporučiteljem plina Gazprom Export LLC o opskrbi BiH prirodnim plinom i taj ugovor je na snazi. Ugovor s Gazpromom se produžava aneksima na godišnjoj razini, pa upravo tim povodom predstavnici Energoinvesta planiraju narednog tjedna otputovati u Rusiju da bi dogovorili isporuku plina za 2016. godinu'', kazali su u Odjelu za odnose s javnošću Energoinvesta.

Mediji su u srijedu prenijeli da je ruski plinski gigant Gazprom obustavio isporuke plina Ukrajini, jer Kijev nije platio avans. Ruska novinska agencija Tas prenosi izjavu direktora Gazproma Alekseja Milera da Gazprom obustavlja isporuke plina Ukrajini dok ne uplati novi avans.

Miler je izjavio da ''odbijanje Ukrajine da kupi ruski plin dovodi u pitanje i tranzit plin do Europe preko Ukrajine i opskrbu potrošača u Ukrajini“.

Činjenica je, kažu u Energoinvestu, da Bosna i Hercegovina nema vlastita skladišta plina i nije u mogućnosti skladištiti plin, zbog čega smo ovisni o redovitoj opskrbi prirodnim plinom iz Ruske Federacije.

''Ako se u Ukrajini zatvori ruski plin, Energoinvest će pokušati pronaći drugog dobavljača na tržištu'', kazali su u toj kompaniji.

Kopirati
Drag cursor here to close