Loš ambijent

Dva zida pred biznisom: Za četiri godine 'riješili' rat, a za 20 ne možemo gospodarstvo

Gospodarstvo / Flash | 17. 05. 2016. u 11:46 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Administracija je prvi zid pred gospodarstvenicima, velika, neefikasna i spora, a drugi zid je korupcija'', rekao je Mirza Ustamujić, nekadašnji parlamentarac, danas menadžer tvrtke Spica Systems govoreći o jačanju privatnog sektora i povećanju konkurentnosti na konferenciji 'Izgledi za napredak', koja se od ponedjeljka održava u Sarajevu u organizaciji Američko-bosanske fondacije i Centra za transatlantske odnose - SAIS.

Istaknuo je kako investitori ne znaju s kojom razinom trebaju pregovarati, a da u slučaju korupcije nitko ne snosi odgovornost. Upozorio je i na velika opterećenja gospodarskih subjekata istaknuvši primjer gdje se investitoru u hidroelektranu traži komunalna naknada za otpad iako ne proizvodi nikakav otpad.

Dodao je kako je problem neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

''Treba razgovarati s gospodarstvenicima i vidjeti kakve su njihove potrebe za kadrovima'', rekao je Ustamujić i kao pozitivan primjer naveo goraždanski kanton u kojem je samo 3 posto nezaposlenih i da na tu brojku uglavnom otpadaju domaćice koje ne žele raditi.

Direktor Svjetlostkomerca Zlatan Dedić rekao je kako je još uvijek dominantno državno vlasništvo zbog nedopustivo sporog procesa privatizacije.

Istaknuo je i neoprostivo loš ambijent za investitore i naveo kako je u BiH investirano 12 milijardi KM te da je po tom pitanju BiH najlošija u regiji.

''Nisu svi investitori i gospodarstvenici tajkuni i ne znači da iskorištavaju svoje radnike'', rekao je Dedić i dodao da i mediji moraju pridonostiti promociji pozitivnih priča, kojih ima u BiH.

''Nije problem naći 365 priča o uspješnosti'', rekao je i dodao kako bi se moglo u medijima u bih tako svaki dan mogla naći priča o tome kako uspjeh postoji.

Direktorica mostarskog Aluminija, Ružica Udovičić govorila je o stanju u mostarskoj tvornici rekavši kako je samo prošle godine državni, po raznim osnovama, uplaćeno 16 milijuna KM.

Istaknula je kako je puno toga napravljeno od kad je na čelu tvornice, ali da se ništa ne može napraviti bez pomoći Vlade.

''SAD i Njemačka podržale aluminijsku industriju. Vidimo pomake koje čini aktualna vlast'', rekla je i istaknula kako gospodarstvu treba skinuti administrativne okove.

Između ostalog, rekla je kako nema opravdanja da se tvrtku koja prednjači u ekološkoj osjetljivosti dodatno opterećuje ekološkim nametima te istaknula nužnost reformi.

''BiH mora pripremiti mlade ljude za globalno gospodarstvo'', rekla je Udovičić.

O potrebi kvalitetnije izobrazbe govorio je i Dedić dodavši kako obrazovni sustavi trebaju educirati mlade ljude od samog početka da budu aktivni i da uzmu sudbinu u svoje ruke te da rad dovodi do uspjeha u životu.

''Ne treba učiti mlade da očekuju od države i društva da im kreira radna mjesta'', rekao je.

Naglasio je kako za otvaranje radnih mjesta treba tehnička, instrumentalna i financijska podrška te naveo primjer dijaspore, koja je u 20 godina u BiH unijela 80 milijardi KM te da su ta sredstva mogla biti investirana.

Ustamujić je, kao bivši parlamentarac,rekao kako vlada stereotip da je država najbolji poslodavac te upozorio kako postoje nebrojena državna poduzeća koja ne uplaćuju doprinose.

Sudionici konferencije upitali su se što je to nemoguće u stvaranju boljeg poslovnog okruženja kada niti jedan političar ne govori negativno o poslovnoj klimi. Korupcija je, složili su se mnogi, ipak jedan od najvećih problema.

''Dvadeset godina ne možemo podignuti gospodarstvo, a za četiri godine smo počeli i završili rat'', bio je jedan od komentara.

Kopirati
Drag cursor here to close