ni grama

Država koja je ostala bez zlata

Gospodarstvo / Flash | 06. 03. 2016. u 07:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana, zlato nema pravnu svrhu koja je neophodna u monetarnoj politici. Zašto biste držali zlato, osim ako se ne poštuje neka tradicija, postavljaju pitanje stručnjaci koji su uvjereni da postoji bolja imovina od zlata te da je riječ o pametnoj odluci.

Kanada je potrošila sve svoje zlatne rezerve. Prvi put od 1935. godine zemlja je ostala bez zlata.
Količina zlatnih rezervi u Kanadi bila je u konstantnom padu tijekom posljednjih 50 godina. Sredinom šezdesetih, kanadske zlatne rezerve premašivale su 1.000 tona. Do 1985. godine, polovina je prodana. U 2015. godini, rezerve su bile “teške” oko tri tone, a trenutno zemlja nema ni grama zlata.

Prema podacima Ministarstva financija, Kanada je prodala 41,106 unci zlata kovanog novca u prosincu prošle godine i još 32,860 unci zlatnika u siječnju ove godine. Preostalih 21.929 unci je prodano u veljači.

Iz Ministarstva poručuju da je sve napravljeno planski i da se je ovo dugoročniji potez. Naime, država se odavno planira osloboditi zlata kao svoje imovine.

Ovih dana, zlato nema pravnu svrhu koja je neophodna u monetarnoj politici. Zašto biste držali zlato, osim ako se ne poštuje neka tradicija, postavljaju pitanje stručnjaci koji su uvjereni da postoji bolja imovina od zlata te da je riječ o pametnoj odluci kanadske vlade, prenosi b92.

Kopirati
Drag cursor here to close