rast proizvodnje i izvoza

Drvna industrija postaje motor razvoja BiH

Gospodarstvo / Flash | 27. 11. 2015. u 08:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drvna industrija predstavlja jednu od najjačih gospodarskih grana Bosne i Hercegovine i već godinama bilježi rast obujma proizvodnje i izvoza.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, pokrivenost uvoza izvozom u ovom segementu u prvih deset mjeseci 2015. godine bila je nevjerojatnih 372 posto. Izvoz drvne industrije u ovom razdoblju bio je veći od 778 milijuna KM, ali je namještaj sudjelovao tek s 36,5 posto, prenose Nezavisne novine.

Direktor marketinga tvornice namještaja Sinkro iz Sarajeva Ismir Musić kaže da ova firma godinama bilježi snažan rast izvoza na tržištima zapadne Europe, jer je uvela europske standarde u proizvodnji i to kupci prepoznaju.

Navodi da je domaća industrija namještaja primjerice konkurentnija od kineske, jer su manji troškovi prijevoza i bolja je kontrola kvalitete.

"U početku je domaća industrija namještaja imala slabije opremljene kapacitete. Sada je drugačija situacija i očekivati je još snažniju ekspanziju u narednom vremenu. Sinkro na sajmovima već godinama proširuje krug kupaca, kojima nudimo namještaj europskog kvaliteta. Danas izvozimo u 25 zemalja EU i taj broj stalno se povećava", kaže Musić.

Kopirati
Drag cursor here to close