Trešnje breskve nektarine

Dolina Neretve: Urod nikad bolji, nedostaje berača

Gospodarstvo / Flash | 01. 06. 2017. u 14:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok većina građana traži način kako pobjeći od visokih temperatura, u poduzeću Agroherc Čapljina, najvećem proizvođaču voća u ovom dijelu BiH, mogu biti više nego zadovoljni ovogodišnjim urodom voća.

Tu se, prije svega, misli na trešnje, breskve i nektarine pa se očekuje urod više od 1.500 tona, a što je nakon nedavnih elementarnih nepogoda odličan rezultat. Nakon proglašenja elementarne nepogode, Općinsko stručno povjerenstvo s internim povjerenstvom Agroherca obišlo je nasade voća i grožđa te je procijenjena šteta u iznosu oko tri milijuna KM.

U tom se poduzeću nadaju kako će nadležne institucije vlasti, počevši, od općine, preko županije, do entiteta, učiniti sve što se može kako bi se prevladalo to teško stanje.

Na inicijativu Seljačkog saveza, federalni je ministar poljoprivrede donio odluku o ukidanju tzv. repera koji su jedan od glavnih uvjeta za ostvarivanje poticaja koji će se tako sada omogućiti i stradalnicima u oblasti proizvodnje voća, piše Večernji list.

No, ništa od toga za Agroherc nije problem kao što je, što je sada jako izraženo, nedostatak berača voća na njihovim plantažama. Za razliku od ranijih godina, kada se za jedno mjesto berača prijavljivalo i po desetak radnika, ove je godine posve drugačija situacija.

''Ranijih godina nismo znali kako odbiti ogroman broj radnika koji su nam dolazili tražeći posao, a sada gotovo nema nikoga. trenutačno nam treba više stotina berača voća koje je iznimno dobro dozrelo i sada smo u problemima kako i kada sve ubrati i završiti posao na vrijeme. Pitam se je li ova zemlja osuđena ostati pusta. Veliki dio radno sposobnog sanovništva odlazi u Njemačku, irsku i druge zemlje, a ovdje ostaju stari. naravno da ne možemo pratiti cijenu rada u EU, ali su nam niži i svi drugi parametri.

Popravili smo dnevnice (posao je normiran kako bi se izdvojili bolji radnici), koje se kreću od 25 do 50 KM. Isplata je svakog 10. u mjesecu i nema velikog čekanja. Naš autobus svako jutro iz smjera Stoca i vozi radnike u berbu. Pozivamo sve zainteresirane da dođu raditi kako bi poboljšali svoju egzistenciju, a nama pomogli voće plasirati na tržište. Posla će biti do kraja ove godine'', kazao je Željko Prce, tehnički direktor poduzeća Agroherc, koje svoje proizvode, osim na domaće, plasira i na rusko tržište (Moskva, Novosibirsk, Kalinjingrad...)

Kopirati
Drag cursor here to close