Diplomatska imovina

Dogovorena prodaja imovine SFRJ

Gospodarstvo / Flash | 06. 04. 2016. u 12:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajnik Ministarstva vanjskih poslova BiH i ovlašteni pregovarač BiH za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije Adnan Hadžikapetanović predvodio je izaslanstvo BiH na sastanku Zajedničkog odbora za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koji je 4. i 5. travnja održan u Skoplju.

Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ dogovorio je pokretanje procesa zajedničke prodaje imovine u Bonnu, Stalne misije pri UN u New Yorku, Tokiju i Bernu, kao i stana u New Yorku.

Ugovorena vrijednost navedenih nekretnina u Aneksu B je 42,7 milijuna dolara, ali je tržišna vrijednost znatno veća.

Također, donesena je odluka o fizičkoj podjeli imovine u Brazilu implementacijom metodologije za fizičku podjelu "velikih diplomatskih kompleksa" bivše SFRJ i procesa njihovog izbora, koji je usvojen na tom sastanku.

Predstavnici Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Makedonije, Republike Slovenije i Republike Srbije razgovarali su i o raspodjeli preostale diplomatsko-konzularne imovine, kao što je to definirano Aneksom B Sporazuma o sukcesiji.

Zajednički odbor dogovorio je i da se započne proces zajedničke prodaje diplomatsko-konzularnih objekata u Srednjoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani.

Odbor je zakazao datum za predaju diplomatsko-konzularnih nekretnina državama nasljednicama koje su već distribuirane u skladu s prethodnim rezolucijama, te potvrdio buduće akcije radne grupe stručnjaka za distribuciju umjetničkih djela koja se nalaze u diplomatsko-konzularnim objektima bivše SFRJ.

Odbor je razmatrao aktivnosti koje treba poduzeti u sljedećem razdoblju s ciljem identifikacije diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ koja nije navedena u Dodatku Aneksa B Sporazuma o sukcesiji. Dogovoreno je da se pokrene diskusija o promjeni Dodatka Aneksa B, uzimajući u obzir činjenice o uključenim objektima, a nova identificirana imovina će biti uključena u novi dodatak.

Članovi Odbora su izrazili zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova Republike Makedonije za cjelokupnu organizaciju sastanka, koji je bio jedan od najuspješnijih dosad.

''Sedamnaesti sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ održan je u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Makedonije. Prethodni sastanak održan je 2012. godine u Zagrebu, a sljedeći sastanak Zajedničkog odbora organizirat će Republika Slovenija u lipnju ove godine, radi ubrzanja procesa'', priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close