Udar na gospodarstvenike

Do kraja godine novi Zakon o akcizama u BiH?

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da Prednacrt Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini planira uvođenje novih akciznih proizvoda, poput električne energije, čime će izravno biti pogođeni poduzetnici.
Gospodarstvo / Flash | 14. 05. 2021. u 19:51 Bljesak.info
U pripremi novi nacrt Zakona o akcizama u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pripremi je novi nacrt Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini. Izmjenama nacrta Zakona o akcizama nastoje se zadovoljiti direktive Europske unije, prema kojoj će se trebati definirati novi akcizni proizvodi poput električne energije, krutih goriva, plina i lož ulja.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da Prednacrt Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini planira uvođenje novih akciznih proizvoda, poput električne energije, čime će izravno biti pogođeni poduzetnici.

“Loša strana Prednacrta je što se uvođenje električne energije kao akciznog dobra, istina samo za privredu, većinu privrede, određeni dio privrednih subjekata ne, međutim, svejedno, ovo će biti izuzetan udar na gospodarstvo BiH u smislu daljnjeg povećanja cijena električne energije”, objašnjava Admir Čavalić, ekonomski analitičar

To se neće odnositi na fizičke osobe, ali izravan udar na gospodarstvenike, kaže, Čavalić, neizravno će pogoditi i kućanstva, jer će se rast troškova proizvodnje odraziti na veću cijenu proizvoda i rast troškova života. Dodatni problem je, kažu poduzetnici, što nije poznato hoće li se prikupljena akcizna sredstva novim zakonom namjenski usmjeravati.

“Sve akcize u BiH dosad su se pravile da bi se popunile budžetske rupe ili da bi se vraćali krediti koje je država uzimala. Obzirom da država planira ove i 2022. godine 3,5 milijarde maraka kredita, potrebni su novi izvori iz kojih će oni to vraćati”,  govori Ejub Kučuk, “Glas malih biznisa”

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNOBiH) kažu da će tek u rujnu sa stručnjacima iz Austrije i Hrvatske raditi na Nacrtu novog Zakona o akcizama, kako bi on bio usklađen s kriterijima Europske unije.

“Tek nakon izrade samog nacrta Zakona o akcizama, isti će krenuti u proceduru usvajanja prvo preko Upravnog odbora Uprave za UNO, nakon toga Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH. U samom procesu usvajanja, politička struktura koja bude vladajuća će odrediti koji su to akcizni proizvodi i koje stope akciza će biti u novom zakonu o akcizama”, rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNOBiH

Iz poduzetničkih udruga upozoravaju da ukoliko novi Zakon o akcizama ne ponudi jasnu namjenu gdje će se ta sredstva utrošiti, onda mu je, kažu, jedini cilj uzeti što više novca od gospodarstvenika i iz džepova građana, kako bi se nastavio održavati preglomazan i neefikasan državni aparat, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close