Zabrinjavajući podaci

Devet od deset javnih nabavki rizično i podložno korupciji

Suma sredstava koja su bila pod kontrolom je oko 300 milijuna maraka, a u proteklih godinu dana su kontrolirana i samo 26 ili 27 milijuna se smatralo da su niskog rizika ili da nije bilo rizika.
Gospodarstvo / Flash | 08. 12. 2022. u 16:07 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za samo jednu od deset kontroliranih javnih nabavki u proteklih godinu dana može se smatrati da nije rizična, dok je ostalih devet na neki način povezano s korupcijom ili su jako rizične, što je zabrinjavajući podatak, rečeno je na predstavljanju Izvještaja o antikorupcijskom monitoringu javnih nabavki.

Izvještaj o antikorupcijskom monitoringu javnih nabavki predstavlja godišnje rezultate monitoringa javnih nabavki praćenih putem portala ''Pratimo tendere'' u periodu od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2022. godine. Predstavljen je povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i uoči stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, koje će se desiti 10. prosinca.

Provodi se s ciljem da se građanima i javnosti otkrije kako javne institucije, ustanove, poduzeća i organi vlasti troše novac.

Visoka razina rizičnih javnih nabavki

Monitoring izvještaj predstavlja rezultate praćenja 8.006 postupaka javnih nabavki vrijednosti 303.613 konvertibilnih maraka. Elementi rizičnosti utvrđeni su u 7.219 praćenih postupaka javnih nabavki čija je ukupna vrijednost 277.523 KM.

Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize (CRMA), kaže da je proces u kojem se na svim razinama vlasti troši preko 3,5 pa čak i četiri milijarde maraka, totalno nezaštićen i bez ikakve značajnije i efikasnije kontrole od institucija i organa koji bi to trebali pratiti.

Zbog toga, kako kaže, imamo visoku razinu javnih nabavki koje se smatraju rizičnima i na neki način se može smatrati da su javne nabavke podložne korupciji.

''Preko osam tisuća javnih nabavki je prekontrolirano i na neki način određeno kako će se ta sredstva trošiti. Podaci do kojih smo došli su zaista katastrofalni. Sama činjenica da se, od deset javnih nabavki, samo jedna može smatrati da nije rizična. Devet od deset su ili povezane s korupcijom, ili su jako rizične, i vrlo je velika vjerojatnost da je na njima urađena neka koruptivna radnja'', navodi Karić.

Ne postoji zakonska obveza

Prema njegovim riječima, suma sredstava koja su bila pod kontrolom je oko 300 milijuna maraka, a u proteklih godinu dana su kontrolirana i samo 26 ili 27 milijuna se smatralo da su niskog rizika ili da nije bilo rizika. Ostalih 270 milijuna KM je bilo srednji ili visoki rizik, dodaje on.

Slobodan Golubović, urednik portala ''Pratimo tendere'' rekao je da od 7.219 nabavki koje je ovaj portal označio kao rizične, novinari mogu napraviti isto toliko istraživačkih priča o njihovim zloupotrebama.

Naveo je da je izvršeno deset vrsta zloupotreba, među kojima su neobjavljivanje plana nabavki, diskriminatorni uvjeti, sukob interesa te zloupotreba javnih sredstava.

''Ne postoji zakonska obveza da se direktni sporazumi javno objave u planovima nabavki na internetskim stranicama ugovornih organa. Direktni sporazumi su izuzetno netransparentni i podložni zloupotrebama. Bit će poboljšana transparentnost direktnih sporazuma novim izmjena i dopunama Zakona'', rekao je Golubović.

''Zelena zastavica'' općini Čitluk

Naveo je da će poboljšanom transparentnosti biti olakšan posao onima koji prate ove postupke, ali i tužiteljima ako im se ''kad javi želja da rade svoj posao''. S druge strane, Golubović kaže da će nove odredbe Zakona, koje se odnose na promjenjivost ugovora, dovesti do zloupotreba u javnim nabavkama.

Na današnjoj konferenciji dodijeljeno je priznanje ''Zelena zastavica'' općini Čitluk za visoku razinu transparentnosti i otvorenosti za konkurenciju.

Udruženje CRMA i portal ''Pratimo tendere'' provode aktivnost antikorupcijskog monitoringa javnih nabavki u okviru projekta ''Podrška građanima u borbi protiv korupcije'', koji realiziraju CCI, Udruženje CRMA i Transparency International uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kopirati
Drag cursor here to close