Prestižna nagrada

Decanter uvrstio Vukoje Selekciju među 100 najboljih vina u svijetu

Proizvodnja vina u našoj zemlji danas je ograničena na slivna područja rijeka Neretve i Trebišnjice, odnosno hercegovački vinogradarski rejon.
Gospodarstvo / Flash | 10. 01. 2024. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina baštini vinogradarsko vinarsku kulturu još od ilirskog doba, a prve sadnice vinove loze su na Balkan donijeli Tračani.

Proizvodnja vina u našoj zemlji danas je ograničena na slivna područja rijeka Neretve i Trebišnjice, odnosno hercegovački vinogradarski rejon. Vinarstvo kao gospodarska grana postaje značajan izvor prihoda u Hercegovini krajem IXX. stoljeća, kada se bilježe i prvi izvozi vina prema zapadnoj Europi, a ovakav trend se nastavlja osvajanjem tržišta širom svijeta.

Vina iz Podruma Vukoje 1982 svojim kvalitetom osvojila su srca ljubitelja vina na cijeloj planeti, tako da značajno međunarodno priznanje za vino Selekcija Bijela 2018, koje se našlo u izboru najboljih 100 vina u svijetu 2023. godine (Top Wines of the Year) čuvenog vinskog magazina Decanter, nije iznenađenje.

Foto: PR / Radovan Vukoje

"Želja i san svakog vinara je da se njegova vina nađu na prestižnoj Decanterovoj listi. Ovo je veliko priznanje za našu zemlju, ali i za sve vinare. Na preporuku Darrela Josepha, suca sa DWWA nadmetanja, inače orijentiranog na vina naše regije, vino Selekcija Bijela 2018 Vukoje ocjenjivao je žiri u sastavu Tina Gellie, Anne Krebiehl MW i Michaela Morris i uvrstio ga je među najbolja vina godine sa 90 ili više bodova po ukusu Decanter magazina. U opisu se tvrdi da 'vodeća naznaka orašastih plodova koja krasi vino aromatski ga svrstava u kategoriju najsušeg šeri stila tipa Fino ili nešto manje suhog Palo Cortado. Na nepcu zaokruženo, glatko i bogato, vino nosi doživljaj mente s primjesama jabuke uz fini dašak vanilije i pečenog hrasta, dok je u ukusnoj završnici primjetan predivan slankasti izraz", kaže Radovan Vukoje, direktor Podruma Vukoje 1982.

Kopirati
Drag cursor here to close