Posjet

Đapo i Vidić: Počitelj treba biti nezaobilazna turistička destinacija

Gospodarstvo / Flash | 19. 02. 2016. u 14:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru priprema za predstojeću turističku sezonu, ministrica okoliša i turizma Federacije Bone i Hercegovine Edita Đapo posjetila je danas Počitelj, biser kulturno-povijesne baštine Bosne i Hercegovine i jedan od turistički prepoznatljivih brendova naše zemlje i jugoistočne Europe, gdje je s načelnikom Općine Čapljina Smiljanom Vidićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Safetom Harbinjom razgovarala o statusu ovog drevnog grada i neophodnosti rješavanja aktualnih problema, kako bi turistička sezona bila što spremnije dočekana.

Također, razgovarano je o Hutovom blatu i projektima zaštite prirode i kulturnih spomenika na području Čapljine. Rečeno je, uz ostalo, da je nužno poduzeti odgovarajuće mjere i urediti i obogati ponudu Počitelja.

S tim u vezi, predstavnici lokalne zajednice ponovno su naglasili neophodnost iznalaženja financijskih sredstava za daljnju obnovu Počitelja, te rješenje infrastrukturnih problema koji, posebno tijekom ljetnih mjeseci, predstavljaju veliki problem za njegovu malobrojnu populaciju.

Počitelj je mjesto u kojem se susreću i ostavljaju trag dvije graditeljske tradicije, orjentalna i mediteranska, te predstavlja još jedan potencijal u razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Počitelj je zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji s najdužom tradicijom u jugoistočnoj Europi, a zbog svog povoljnog položaja i kulturno-povijesnih vrijednosti, zasigurno ima mnogo šansi da bude još prisutniji u turističkoj ponudi BiH i ovog dijela Europe uopće.

Prošle godine je pokrenuta inicijativa za uvrštavanje Počitelja, kao i Starog mosta u Mostaru, na listu svjetske kutlurno-povijesne baštine i pod zaštitom UNESCO-a, što svojom poviješću i ljepotom svakako zaslužuje. Očekuje se da bi odluka UNECO-a o Počitelju trebala biti donesena tijekom ove godine.

Ministrica Đapo je naglasila da će Federalno ministarstvo okoliša i turizma unutar svojih ovlasti, u suradnji sa ostalim nadležnim institucijama, kao i s lokalnom zajednicom, intenzivno raditi na prevazilaženju aktualnih problema, kako bi i Počitelj, biser u očima turista, postao nezaobilazna turistička destinacija u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz ovog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close