Nema izvoza

Dalmatinci koji su ludi za Livanjskim sirom ne mogu doći do njega

Gospodarstvo / Flash | 09. 05. 2016. u 07:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, proizvođači sira iz Livna, na jugozapadu Bosne i Hercegovine, izgubili su tržište koje im je donosilo najveću zaradu.

Rijetki su do sada uspjeli dobiti izvozne brojeve, a neregistrirani mali sirari sada jedinu šansu za opstanak vide u projektu Češke razvojne agencije.

Generacijama, s koljena na koljeno, prenošen je recept po kojem se i danas u proizvodi Livanjski sir, piše Al Jazeera.

"Pa ovo je jedan tradicionalni sir kojim se mi bavimo ima 100 godina. Moja prabaka, moja baka, evo čak i ja", kazala je Minka Orman, radnica mljekare Orman.

Fokusirali se na bh. tržište

Tu su recepturu, kažu u radnici mljekare, posebno cijenili Hrvati pa je ona prije ulaska te zemlje u Europsku uniju, najviše svog sira prodavala upravo na hrvatskom tržištu.

"Pogotovo po regiji Dalmacije. Dalmatinci su bukvalno ludi za livanjskim tradicionalnim sirom. Međutim sve se to promijenilo ulaskom Hrvatske u EU. I mi više nemamo pravo, mogućnost izvoza na njihovo tržište, plus morate ući u proceduru izvoznog broja i to je dugotrajan proces", istakao je tehnolog mljekare Orman Sead Čaušević.

Kako izvozni broj još nemaju, morali su se fokusirati isključivo na bh. tržište. Za tu mljekaru u početku je to značilo nova ulaganja, uvođenje novih asortimana, a manju zaradu.

No, vrijedan rad se isplatio pa danas posluju s najvećim trgovačkim lancima u BiH, a za kvalitetu stižu i priznanja.

Kvaliteti sireva koji se proizvode u ovoj mljekari svjedoči i ovaj pehar. Njihovo prvo pojavljivanja u Beogradu na Balkan cheese festivalu i odmah prva nagrada po izboru publike.

Iako je taj kraj poznat po svom siru, mljekara Orman je jedna od svega četiri mljekare u Livnu koje su registrirani proizvođači i prodavači sira.

Za razliku od njih, mali sirari, poput obitelji Baković, koji su ranije živjeli od hrvatskog tržišta, danas svoje proizvode prodaju samo na kućnom pragu.

Češka agencija obećala pomoć

"Pa mi prodajemo na kućnom ovdje, evo u mljekari. Prodajemo kupcima koji dođu, naruče i tako", rekao je Jozo Baković.

Tako su upravo mali sirari osjetili najveće posljedice gubitka hrvatskog tržišta. Sada je njihova jedina šansa u zaštiti autohtonog brenda, otvaranju mini mljekara i registraciji.

U tome im je obećala pomoći Češka razvojna agencija. Uložit će pola miliona eura kako bi i mali mljekari dobili priliku za razvoj, zaštitu brenda i ponovni izvoz. Projekt podržava i Općina.

"Tako da bi se stvorili uvjeti za proizvodnju sira koji će ispunjavati sve uvjete da može legalno da se izvozi osim BiH i u druge, i u Europsku uniju", zaključio je Luka Čelan, načelnik Općine Livno.

U ovoj godini desetak malih proizvođača, zahvaljujući češkim novcima dobit će mini mljekare i priliku za izvoz, jedan broj stanovnika priliku za zaposlenje a Općina poticaj za razvoj.

Kopirati
Drag cursor here to close