Počeli gubici

Cijene Agrokorovih dionica u slobodnom padu

Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2017. u 12:21

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Zagrebačkoj burzi indeksi su u srijedu oko 13 sati bili u znatnom minusu, pri čemu Crobex za više od 4 posto, a po gubitcima od otprilike 17 posto izdvajale su se dionice kompanija iz sastava Agrokora, povukavši za sobom cijelo tržište.

"Panika je zavladala na tržištu. Jutros je odjednom započela rasprodaja Leda, a potom i ostalih Agrokorovih izdanja. Vidimo dramatičan pad cijena dionica kompanija iz sastava Agrokora, a i većini ostalih dionica cijena je popustila", izjavio Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

O kakvom dramatičnom padu vrijednosti dionica se radi, govore podaci da je u nekoliko tjedana vrijednost dionica Leda s 6.700 kuna pala na 5.810 kuna, Jamnice sa 165.000 na 103.000 kuna, a Zvijezde sa 3.900 na 2.650 kuna.

Rinkovec je kazao kako, s obzirom na količine prodanih dionica, dionice Agrokorovih kompanija, pored malih ulagača, vjerojatno prodaju i fondovi.

Pojedini mediji u srijedu prenose, pozivajući se na agenciju Bloomberg, da je čelnik Agrokora blizu dogovora o podjeli uprave s bankama vjerovnicima. Vlasnik Agrokora je, tvrdi Bloomberg, blizu potpisivanja dogovora s vjerovnicima koje predvodi Sberbank, u kojem bi se zamrznule obaveze kompanije na šest mjeseci.

Prema najavama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Vlada RH će u petak razmatrati prijedlog zakona o sistemskim kompanijama koji bi, prema najavama, trebao predstavljati institucionalno rješenje za ukupno funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava kada se tako velike tvrtke, zbog određenih okolnosti, nađu u poteškoćama.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u srijedu, odgovarajući na upit novinara, kako je hrvatski bankovni sustav dovoljno jak da preživi i najgore te poručio da će bankovni sustav ostati stabilan, bez obzira na situaciju u Agrokoru.

Posljednji javno dostupni podaci o poslovanju Agrokora govore da su potraživanja dobavljača prema Agrokoru krajem rujna prošle godine iznosila više od 16 milijardi kuna (više od dvije milijarde eura), navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close