Vrijedni divljenja

Četiri nova nacionalna spomenika u BiH, dva u Hercegovini

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasilo je četiri nova lokaliteta na području BiH nacionalnim spomenikom.
Gospodarstvo / Flash | 16. 07. 2021. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je odluku o proglašenju četiri nova nacionalna spomenika BiH.

To su: Mandina gradina i nekropola sa stećcima u Tomislavgradu, Nekropola sa stećcima i groblje s nišanima u Grivićima u Hadžićima, Graditeljska cjelina Srpske pravoslavne crkve Vaznesenja Hristovog u Stocu i Zbirka filmskog materijala Javnog poduzeća Filmski centar u Sarajevu.

Članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionalne spomenike: Baščaršijska (Havadže Duraka) džamija u Sarajevu, Latinska ćuprija (Principov most) u Sarajevu, Pravoslavna crkva Uspenja presvete Bogorodice na Palama sa pokretnom imovinom, "Gospođicina kuća" u ulici H. Kreševljakovića broj 1 u Sarajevu i Stambena zgrada u ulici Franjevačka broj 2 (zgrada Mehmedbega Fadilpašića) u Sarajevu.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu s trenutnim stanjem ovih dobara, prenosi BHRT

Pored toga, na sjednici je donesen zaključak da se zgrada Prve pošte u Brčkom uvrsti na Popis ugroženih spomenika BiH, obzirom da se nalazi u vrlo lošem konstruktivnom stanju.

Oštećenja su evidentirana na krovu što je za posljedicu imalo i štetan utjecaj atmosferilija na konstruktivnu stabilnost objekta.

Popis ugroženih spomenika predstavlja popis prioriteta koje utvrđuje Povjerenstvo, s ciljem usmjeravanja pažnje svih nadležnih institucija kao i mogućih donatora i investitora, na one slučajeve gdje nacionalnim spomenicima prijeti nestanak.

Popis je na raspolaganju entitetskim vladama i Vladi Brčko Distrikta, kao instrument kojim mogu osigurati provedbu svojih obveza na sustavan način.

Trenutno se na Popisu ugroženih spomenika nalazi 86 dobara iz BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close