LRC

Certifikate bonitetne pouzdanosti dobilo 3.995 kompanija iz BiH

Gospodarstvo / Flash | 29. 11. 2016. u 16:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta "Certifikacija bonitetno pouzdanih poduzeća u BiH", 3.995 kompanija iz BiH dobilo je certifikate bonitetne pouzdanosti, koje im je dodijelila kompanija LRC iz Sarajeva, na osnovu stručne analize financijskih izvještaja i ostalih ekonomskih parametara.

Zahvaljujući tome, ovih 3.995 bonitetno pouzdanih tvrtki u BiH, od čega je njih 2.673 u FBiH, a 1.322 u RS, službeno je dobilo potvrdu vrhunskog tržišnog kredibiliteta, objavile su Poslovne novine.

Po riječima generalnog direktora LRC-a Adnana Hrenovice, certifikat boniteta pouzdanosti potvrđuje da su financijsko stanje i opće poslovanje kompanije iznad prosjeka i da se nositelj certifikata boniteta nalazi među 12.9 posto najpouzdanijih kompanija od ukupno 30.738 poduzeća u BiH, koja su predala financijske izvještaje za 2015. godinu.

''Cilj projekta je da kompanijama, koje su to svojim poslovnim rezultatima dokazale, omogućimo da imaju neovisnu i mjerljivu ocjenu svog tržišnog kredibiliteta, kako bi bile prepoznate kao poželjni poslovni partneri. Zahvaljujući dobijenim certifikatima, ovih 3.995 bonitetno pouzdanih firmi sigalizira stabilnost i sigurnost potencijalnim klijentima, dobavljačima i bankama'', rekao je Hrenovica.

Džemal Drinjak, direktor kompanije ETI BiH, koja se bavi proizvodnjom opreme za kontrolu i distribuciju električne energije, nije krio zadovoljstvo zbog toga što su dobili certifikat bonitetne pouzdanosti, pogotovo, jer ove godine obilježavaju 16 godina od osnivanja.

''Ovaj certifikat je kruna našeg dosadašnjeg uspješnog rada, koji je zasluga svih zaposlenih, ali i naših osnivača, kompanija JP Elektroprivreda BiH i ETI iz Slovenije. ETI BiH zapošljava 53 radnika, od čega je njih 40 u proizvodnji i uspijevamo da sve svoje obaveze izmirimo na vrijeme. Plasiramo svoje proizvode na tržišta BiH, Crne Gore, Kosova i Makadonije'', rekao je Drinjak.

Hrenovica je pojasnio da certifikat bonitetne pouzdanosti izdaju na engleskom jeziku, kako bi tvrtkama poslužio kao referenca i u komunikaciji s inozemnim kompanijama, investitorima i dobavljačima.

Da bi kompanija bila kvalificirana za nositelja certifikata bonitetne pouzdanosti mora biti registrirana u BiH, poslovati uz ostvarenu dobit, ne smije biti u procesu stečaja ili likvidacije, te mora predati financijske izvještaje nadležnoj agenciji za posljednje dvije godine.

U tijeku posljednje izvještajne godine kompanija mora ostvariti prihode od najmanje 100.000 KM i ne smije imati prikazan gubitak iznad visine kapitala. U trenutku izdavanja certifikata ne smije imati blokiranih bankovnih računa u razdoblju od jedne godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close