Ključ u bravu

Čaša vode ubija kafiće u Beču

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2015. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bečka kultura kafića, koja spada u svjetska kulturna naslijeđa, polako izumire. U glavnom gradu Austrije sve više kafića se zatvara, jer imaju financijske teškoće, ukazuje Berndt Querfeld, šef ogranka kafića u Gospodarskoj komori.

Rekao je kako se svake godine zatvori jedna četvrtina svih lokala. Oko 100 kafića ima sreću da može da se osloni na dobar položaj i dugu tradiciju, ali oni koji nisu u toj situaciji sve teže rade, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, većina od ukupno 2.500 kafića u Beču jedva krpi kraj s krajem. Svake godine 25 posto kafića u Beču zatvara svoja vrata, a trenutno broj kafića ostaje konstantan zahvaljujući činjenici da isto toliko novih počinje s radom.

Česta promjena vlasnika, međutim, nije dobar znak, kao što su i male marže. Kao razlog za zatvaranje kafića Querfeld navodi rastuće troškove i birokraciju.

Također, i zabrana pušenja, kao i zakonska obveza iskazivanja alergena u ponuđenim proizvodima, ali i fiskalne kase utiču na negativan trend.

Querfeld je dodao kako se i ponašanje gostiju promijenilo, te da je postalo 'in' da se dijele jedan komad torte i pije voda.

Kopirati
Drag cursor here to close